Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nový zákon ÚPN znefunkčnil, tvrdí SaS: Komunistom, eštebákom a neonacistom to vyhovuje

Natália Blahová
Natália Blahová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predsedníčka poslaneckého klubu opozičnej SaS Natália Blahová s poľutovaním prijíma rozhodnutie Ondreja Krajňáka odstúpiť k 1. novembru z funkcie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Uvádza to tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"Rozumieme jeho obave, že za oklieštením právomocí predsedu ústavu, ktoré presadila vládna koalícia, budú nasledovať čistky a normalizácia tejto inštitúcie podľa vkusu ľudí, ktorí sú dnes pri moci a drieme v nich mentálny svet ľudákov, komunistov a eštebákov," píše sa v správe.

ÚPN pod vedením Krajňáka podľa Blahovej robil česť svojmu poslaniu, ktorým je mapovanie temných zákutí našej minulosti tak, aby sme sa s nimi vedeli vysporiadať a poučiť sa z ťažkých časov. Podľa poslankyne mnoho vyhraných súdnych sporov (nedávno napríklad lex Babiš), aktivity osvetové a edukatívne, vedecké bádanie a chránenie čriepkov minulosti svedčia o tom, že ÚPN svoju prácu robil dobre.

Koaliční poslanci, ktorí novelu zákona o ÚPN presadili, podľa Blahovej neskrývali, že Krajňák je pre nich nepohodlný a cieľom novely zákona je odstrániť predovšetkým jeho. "Nový zákon ÚPN razom znefunkčnil. Komunistom, eštebákom a neonacistom tento stav vyhovuje. Ničia inštitúciu, ktorá im bola nepríjemným zrkadlom," uvádza Blahová s tým, že jedna z prvých vecí, ktorú má SaS v pláne urobiť, keď sa dostane do vlády, bude vrátiť ÚPN odbornú spôsobilosť a rešpekt, aby si mohol naďalej dôstojne plniť odkaz svojho zakladateľa Jána Langoša.

Predseda Správnej rady ÚPN Krajňák sa obáva, že správna rada môže podniknúť kroky k prepúšťaniu pracovníkov, ktorým dôveroval. „Ako formálny predseda sa nemienim na týchto čistkách podieľať. Konflikt nemôže byť ďalšou reality show. Neodôvodnený zásah NR SR do výkonu funkcie ma priviedli k rozhodnutiu odstúpiť z funkcie predsedu ÚPN k 1. novembru,“ vyhlásil. Krajňák podal výpoveď aj ako zamestnanec ÚPN. Zostáva však členom správnej rady do konca jeho volebného obdobia. Krajňák ešte zvolá rokovanie správnej rady, malo by sa konať začiatkom novembra. Na rokovaní by mala správna rada zvoliť nového predsedu. Krajňák sa nechystá napadnúť novelu zákona o ÚPN na ústavnom súde. „Nechávam to na poslancoch NR SR,“ uviedol.

Podľa novely sa stáva štatutárnym orgánom správna rada. Krajňák upozornil, že takto za prípadné spôsobené škody nikto neponesie osobnú zodpovednosť. „Predkladatelia odôvodňovali predloženie novely napätými vzťahmi. Predseda je konfliktný, neplní si povinnosti. Ak je to pravda, novela je osobná, čo je v rozpore s ústavou. Zákony musia byť všeobecné,“ upozornil Krajňák. Predčasné ukončenie funkcie štatutára je podľa Krajňáka zásahom do nerušeného výkonu funkcie. Novela nerieši podľa neho konflikt medzi predsedom a členmi správnej rady.

Viac o téme: SaSÚPNNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu