Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pčolinský: Dnešné rozhodnutie špecializovaného súdu dáva do pozornosti súčasnej vláde

Peter Pčolinský
Peter Pčolinský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozičný poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) dáva dnešné odsúdenie bývalých ministrov výstavby Mariána J. a Igora Š. v kauze nástenkový tender do pozornosti súčasnej vláde a ich ministrom.

„Na každého raz príde,“ povedal Pčolinský dnes. Podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Gábora Gála spravodlivosť, aj keď s odstupom času, má význam. Ako však povedal, obáva sa, že praví vinníci v tejto kauze zostali nepotrestaní. Poslanec Smeru Ján Podmanický si myslí, že rozhodnutia súdov treba rešpektovať. Podľa neho je však odsúdenie dvoch bývalých ministrov výstrahou pre všetkých verejných funkcionárov, aby majetok štátu spravovali v súlade so zákonom.

Poslankyňa hnutia OĽANO Veronika Remišová upozornila, že napriek spôsobeným miliónovým škodám majú ministri zaplatiť pokutu iba 30-tisíc eur, pretože úradníci ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (SNS) si do skončenia vyšetrovania neuplatnili náhradu škody spôsobenej štátu a súd preto o nej nerozhodoval. „Ako je zvykom dnes, aj pred rokmi, sa koaliční politici tvárili, že je všetko v poriadku. Fico hovoril o nepodložených a krivých obvineniach a tiež, že opozícia klame. Jaroslav Paška je prvým podpredsedom SNS dnes a bol podpredsedom strany aj počas rabovačky za prvej Ficovej vlády. Nástenkový tender usilovne obhajoval a médiá obviňoval zo zaujatosti,“ vyhlásila Remišová s tým, že Paška kedysi odmietal, že by ministerstvo nakupovalo za prehnané ceny, podľa neho išlo o bežné sumy. „Je dobré si to pripomenúť, pretože aj v súčasnosti robí vládna koalícia to isté, keď obhajuje eurofondový škandál, nehoráznu odmenu za právne služby alebo ďalšie kauzy,“ dodala.

Obžalovaných bývalých ministrov výstavby Mariána J. a Igora Š. v kauze mediálne známej ako nástenkový tender dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal za vinných. Zvyšných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodil. Marián J. by si vo väzení mal odsedieť trest 12 rokov a Igor Š. deväť. Verdikt súdu nie je právoplatný.

Viac o téme: Peter Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu