Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident vyzýva ľudí, aby išli v novembri voliť, varuje pred extrémistami

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska vyzýva ľudí, aby išli v sobotu 4. novembra voliť nových predsedov a poslancov samosprávnych krajov. Varuje pred šírením zla v zelených tričkách, čím naráža na extrémistov z ĽSNS. Označuje ich za fašistov a žiada ľudí, aby im nedovolili obsadiť našu krajinu.

"V sobotu 4. novembra nebudeme voliť len ôsmich županov, ale aj poslancov krajských zastupiteľstiev. V novembrových voľbách nepôjde iba o to vyhnať predsedu fašistickej strany zo sídla jednej župy. Nebezpečenstvo je oveľa širšie a týka sa všetkých samosprávnych krajov," uviedol Kiska na sociálnej sieti.

Hlava štátu upozorňuje, že nejde len o Mariana Kotlebu, ktorý chce obhájiť post šéfa Banskobystrického kraja, ale aj o ďalších jeho kandidátov vrátane Milana Uhríka, ktorý kandiduje za predsedu Nitrianskeho kraja.

"O priazeň voličov v ôsmich krajoch sa uchádzajú stovky kandidátov za Kotlebovu fašistickú stranu. Nedovoľme im, aby potichu obsadzovali našu krajinu. Nájdime si v sobotu 4. novembra hodinu času. Poďme všetci voliť," vyzýva prezident.

Krajské voľby budú v sobotu 4. novembra. Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si budeme na Slovensku voliť piatykrát. Doteraz sme volili v rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu