Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda ukázala priority na budúci rok! Doprava a školstvo opäť zaplačú, kto si polepší?

Peter Kažimír Zobraziť galériu (2)
Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Kto môže byť spokojný a kto nie? Ministerstvo financií na čele s Petrom Kažimírom (Smer-SD) včera zverejnilo návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky - a niekoľko ministerstiev svojim rozhodnutím zrejme nepotešilo. Zopár rezortov sa musí pripraviť na škrty.

Kažimírovci sa chvália predovšetkým tým, že podľa tohto návrhu klesne deficit verejných financií v roku 2018 prvýkrát pod hranicu jedného percenta, a to na úroveň 0,83 % HDP. V ďalších rokoch sa bude ďalej znižovať, pričom cieľom je, aby vyrovnané hospodárenie dosiahlo najneskôr v roku 2020. 

Celkovo by náklady na ministerstvá a rôzne štátne inštitúcie či úrady mali presiahnuť sumu 16 miliárd eur. Rozdiely sú vo väčšine ministerstiev relatívne malé, niektoré rezorty sa však musia pripraviť na to, že im štát poriadne okreše prísun peňazí. 

Rozpočet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Koľko dostanú jednotlivé rezorty?

Najväčšmi to pocíti rezort životného prostredia,  ktorého rozpočet je plánovaný na 193 miliónov eur, čo je o 60% menej ako minulý rok. 

Ministerstvo financií nepotešilo ani ministerstvo dopravy, ktoré by malo dostať o 973 miliónov eur menej ako v roku 2017, čo je pokles o 45%. Podľa rezortu financií súvisí tento pokles výdavkov pre s aktualizáciou čerpania prostriedkov zo zdrojov EÚ a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu. 

Naopak, najviac si polepšia ministerstvo obrany (o 92 miliónov eur), ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (o 89 miliónov eur) a ministerstvo vnútra (o 67 miliónov eur).

Viac o téme: RozpočetPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu