Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové testy potravín potvrdili smutnú pravdu: VIDEO Slováci túto realitu poznajú už dlho

Jozef Bíreš a Gabriela Matečná Zobraziť galériu (3)
Jozef Bíreš a Gabriela Matečná (Zdroj: Foto: FB/Topky)

BRATISLAVA - Potraviny predávané na Slovensku sú horšej kvality ako tie isté z Rakúska. Aj druhá fáza porovnávacích testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou.

Výsledky testo vprezentovala dnes na tlačovej konferencii šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS), za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša a poslancov Národnej rady (NR) SR Evy Antošovej a Tibora Bernaťáka (obaja SNS).

Pozrite si video z tlačovej konferencie.

Zistené väčšie rozdiely

Približne u polovice testovaných potravín sa podľa nej zistili väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu. "V letných mesiacoch sme vykonali druhú fázu testovania na 33 výrobkoch. Musím konštatovať, že aj tieto výsledky testov potvrdili dvojakú kvalitu potravín, a to až u polovice testovaných produktov," priblížila Matečná. Prvé porovnanie potravín sa uskutočnilo podľa nej koncom minulého roku.

Agrorezort vykonával senzorické a analytické posudzovanie výrobkov prostredníctvom ŠVPS. Odber vzoriek sa uskutočnil v maloobchodných prevádzkach v skladoch v Bratislave a v Senci. ŠVPS vykonala nákup rovnakých výrobkov v Rakúsku vo Viedni.

Nové testy potravín potvrdili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: FB/Topky)


Prečítajte si aj:

Fico je spokojný: Je úspech, že sa dvojitá kvalita potravín stala témou summitu EÚ


Z porovnávaných potravinárskych výrobkov bolo sedem mliečnych produktov, tri mäsové výrobky, tri rybacie výrobky, jeden výrobok zo skupiny pekárenských výrobkov, tri nápoje, dvoje koreniny, jeden snack, jedna zmrzlina, jeden škrobový výrobok, jeden mrazený polotovar, dvoje cukrovinky, jeden cereálny výrobok, dva druhy orechov, jeden druh sušeného ovocia a štyri zeleninové výrobky. 

Viac o téme: PotravinyKvalitaGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu