Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ekonómovia analyzujú vládny balíček: Politická propaganda, Fico nerieši skutočné problémy

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vládna koalícia predstavila vo štvrtok opatrenia v rámci nového sociálneho balíčka a zhodu našli aj pri rozpočte na budúci rok. Tieto opatrenie by síce nemali zásadne poškodiť ekonomiku. V zmenách však ekonómovia vidia aj negatíva. Neriešia podnikateľov, nezverejňujú dopady opatrení, a tak na SR chýba kvalitná verejná diskusia.

Vyzerá to tak, že vplyv opatrení nového sociálneho balíčka, ktorý premiér Robert Fico spolu s ostatnými lídrami koalície predstavil vo štvrtok, nebude mať len pozitívny vplyv. "Zvýšenie minimálnej mždy aj príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky zvýši náklady zamestnávateľom, čo sa môže prejaviť v poklese ich zisku, raste cien, nižších investíciách, ale aj v pomalšom raste zamestnanosti," povedal pre Topky riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Dôsledky týchto opatrení pocítia negatívne najmä firmy s nižšou pridanou hodnotou. "Ide napríklad o firmy v maloobchode alebo cestovnom ruchu. Prudké zvyšovanie minimálnej mzdy je bariérou pre zapájanie slabo kvalifikovaných ľudí na trhu práce. Vláda by preto mala rozširovať odvodové úľavy, ktoré sa týkajú práve ľudí s nízkym príjmom, a to najmä v ekonomicky aktívnom veku, nie len študentov a dôchodcov," dodal Goliaš s tým, že by vláda mala prípadne zaviesť nižšiu minimálnu mzdu pre mladých ľudí alebo odvetvia s nízkou pridanou hodnotou.

Na snímke zľava minister
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

"Za chybu považujem, že opatrenia nie sú cielené na rodiny s viacerými deťmi a nezamestnaných, čo sú skupiny najviac ohrozené chudobou," pokračoval riaditeľa INEKO. "Vláda by tiež mala vyčísliť a zverejniť dopady opatrení čím skôr, aby o nich mohla prebehnúť kvalitná verejná diskusia."

Na druhej strane stúpni príjmy zamestnancov, čo je v tomto prípade malé pozitívum. "V súčasnom období pomerne rýchleho rastu ekonomiky aj zamestnanosti by opatrenia nemali zásadne poškodiť ekonomiku," dodal na záver Goliaš.

Je to súčasť politickej propagandy

"Sociálny balíček typicky predstavuje drobné príjmy pre vybrané skupiny obyvateľstva, a ináč to nie je ani tento krát. Miesto toho, aby sa vláda začala zaoberať podporou podnikania, najmä toho malého, rozdáva balíky ako súčasť svojej politickej propagandy," vyjadril sa pre Topky analytik spoločnosti TRIM Broker.

V niektorých krokoch však balíky idú správnym smerom. "Ich celkový efekt na zvýšenie reálneho príjmu obyvateľstva bude minimálny. Rozhodne z neho získajú určité skupiny, a je dobré pokiaľ sa zvyšuje sociálna istota, avšak ekonomickému celku neprospejú," dodal Ižip s tým, že by oveľa lepšie bolo vidieť podnikateľské balíky, ktoré by dokázali reálne vyprodukovať väčšie bohatstvo v sloveskej ekonomike.

Vládna koalícia predstavila vo štvrtok tieto zmeny:

1. Rast minimálnej mzdy. Do roku 2020 by mala vzrásť nad sumu 500 eur.

2. Zavedenie 13. a 14. platu bez platenia odvodov. Pôjde o dobrovoľný inštitút.

3. Zvýšenie príspevku na opatrovanie

4. Navýšenie príplatkov za prácu v noci a za prácu počas soboty a nedele. Príplatky za prácu v noci by sa mali podľa Fica dotknúť 240-tisíc ľudí.

5. Zavedenie príspevkov na presťahovanie sa za prácou do iného regiónu

6. Zvýšiť sa má aj príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých. Ten, kto sa stará o ZŤP, môže dostať príspevok na úrovni čistej minimálnej mzdy

7. Dôchodcovia majú byť pri práci na dohodu oslobodení od odvodov do výšky 200 eur mesačne, ako je to v súčasnosti pri študentoch. Toto opatrenie sa dotkne takmer 100-tisíc ľudí.

Pogramové vyhlásenia vlády dodržíme

"Dohodli sme sa na tom, že všetky záväzky, ktoré sme formulovali v programovom vyhlásení vlády, dodržíme. Pretrváva ambícia dosiahnuť vyrovnané hospodárenie do roku 2020," priblížil premiér Robert Fico (Smer-SD). Avizoval, že schodok verejných financií by mal v budúcom roku predstavovať 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Sme na dobrej ceste k vyrovnanému hospodáreniu," doplnil Fico. Hrubý dlh SR by mal byť na úrovni 49,7 % HDP, čo je podľa premiéra najnižšia úroveň od roku 2012.

Do sociálneho balíčka sa dostali opatrenia všetkých troch koaličných strán. Premiér zdôraznil, že všetky navrhnuté opatrenia sú už zahrnuté v rozpočte na budúci rok. "Ak hovoríme o deficite na budúci rok, tak v tomto všetko je už aj sociálny balík. Každé opatrenie má nejaký objem finančných prostriedkov. My sme to zrátali a sme v plánovanom deficite," podčiarkol.

Viac o téme: VládaSociálny balíčekRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu