Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

S týmto Slovensko nepočítalo: Na výskum a inovácie pôjde z eurofondov o milióny menej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovensko získa z eurofondov v rámci Operačného programu Výskum a Inovácie (OP VaI) o 35,7 milióna eur menej. Európska komisia vlani aktualizovala rozpočty členských štátov na politiku súdržnosti a keďže rast HDP Slovenska bol vyšší ako komisia odhadovala, znamenalo to zníženie pridelených finančných prostriedkov. Uvádza sa to v materiáli z ministerstva školstva, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda. Aktualizovaná a konsolidovaná verzia OP VaI bude do piatich dní predložená na schválenie i Európskej komisii.

Európska komisia informovala Slovensko o znížení celkovej alokácie finančných prostriedkov na politiku súdržnosti listom z 23. augusta. Navrhla v ňom, aby Slovensko vybralo programy, pri ktorých sumu zníži, pričom odporučila, aby sa znížila alokácia programov, z ktorých sa financujú menej rozvinuté regióny. Okrem OP Výskum a Inovácie sa alokácia zníži aj v ďalších dvoch programoch - Integrovanom regionálnom OP (o 15,6 mil. eur) a OP Integrovaná infraštruktúra (o 17,4 mil. eur). Slovensko tak v rámci politiky súdržnosti na roky 2017-2020 znížilo objem vyčlenených prostriedkov o 68,8 milióna eur.

Ministerstvo školstva sa rozhodlo znížiť alokáciu iba v jednom z cieľov OP VaI, ktorý je zameraný na podporu rastu výskumno-vývojových a inovačných kapacít v priemysle a službách. Ako sa uvádza v správe, alokácia tohto špecifického cieľa bola najvyššia spomedzi všetkých cieľov, zníženie prísunu prostriedkov nemá negatívny vplyv na plnenie cieľov a z technického hľadiska je jednoduchšie znižovať alokáciu iba v jednom z cieľov.

 

Viac o téme: VýskumEurofondySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu