Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Gajdoš: Živelné pohromy nepoznajú hranice, je dôležité, aby vojaci a ďalšie zložky spolupracovali

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Živelné katastrofy nepoznajú hranice, preto je dôležité, aby vojaci dokázali v regióne spolupracovať a boli pripravení aj spoločne pomáhať obyvateľom v prípade, že by si to krízová situácia vyžiadala. Uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš, ktorý spoločne s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milanom Maximom navštívili cvičiacich vojakov, hasičov a zdravotníkov zo siedmich krajín na 15. ročníku cvičenia Blonde Avalanche na cvičisku Váh v Kraľovej nad Váhom. Informáciu agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

vičení sa zúčastňujú vojaci z mnohonárodného projektu TISA, ktorý vznikol v roku 2002 a jeho súčasťou sú okrem Slovenska aj Maďarsko, Rumunsko a Ukrajina. Tento rok sa na cvičení zúčastnili aj vojaci z USA a z Rakúska a pozorovatelia z Českej republiky. Projekt je predurčený na cezhraničnú pomoc obyvateľom v prípade živelných katastrof.

„Veľmi oceňujem, že projekt TISA príkladne funguje už 15 rokov. Je dôkazom toho, že regionálna spolupráca je živá a efektívna. Vojaci, ale aj ostatné zložky zo všetkých zastúpených krajín budú v prípade potreby schopní zúžitkovať skúsenosti z tohto cvičenia aj v reálnej situácii,“ verí šéf rezortu obrany. Ako doplnil generál Maxim, dnes mnohonárodný prápor TISA ukázal, čo by v prípade krízy alebo živelnej pohromy zvládol. „Dôležitá je tiež súčinnosť s ostatnými, čiže nevojenskými zložkami, ktoré tu cvičia,“ zdôraznil.

Viac o téme: Peter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu