Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Problém v boji proti korupcii: Manželka riaditeľa Ficovho úradu robí pre Kotlebu

Robert Fico vymenoval Petra Kovaříka za riaditeľa protikorupčného úradu Zobraziť galériu (8)
Robert Fico vymenoval Petra Kovaříka za riaditeľa protikorupčného úradu (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Na Slovensku má vzniknúť Úrad na ochranu verejného záujmu. Do funkcie riaditeľa Odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR vymenoval premiér Robert Fico Petra Kovaříka. Pár mesiacov na to sa dostala von informácia, že Kovaříkova manželka je šéfkou personálneho oddelenie banskobystrickej župy Mariana Kotlebu.

Peter Kovařík je novým garantom boja proti korupcii premiéra Roberta Fica (Smer). Jeho manželka Alena Kovaříková je šéfkou personálneho oddelenia predsedu banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu. Informáciu priniesol Denník N.

Robert Fico už od začiatku označuje Kotlebu za zlo. Začiatkom roka vyhlásil, že tento experiment Banskej Bystrici len poškodil. Podľa Fica treba proti takémuto zlu vystupovať. Kovaříka menoval Fico do funkcie ešte v lete. Ten má pripraviť nové protikorupčné návrhy. 

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Marian Kotleba a jeho úrad prišli o eurofondy kvôli nelegálnemu zamestnávaniu. Kovaříkova na pozícii riaditeľky personálneho oddelenia pracovala ešte pred nástupom Kotlebu. Do zamestnania však neskôr prijala jeho príbuzných. 

Kovařík je aj naďalej dôveryhodný

Transparency International nevidí problém v tom, aby Kovařík pracoval ako riaditeľ úradu. "Nemyslíme si, že práca príbuzných pána Kovaříka má súvis s tým, aký kvalitný bude ten nový zákon. Samotná účinnosť zákona dokonca nebude záležať ani od osoby, ktorá ho pomáhala písať, ale od tých, ktorí ho budú vymáhať od nominantov, ktorí budú novovzniknutý úrad viesť," povedal pre Topky riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.

Nový protikorupčný úrad

Na Slovensku vznikne s vysokou pravdepodobnosťou Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý bude ochraňovať ľudí pripravených bojovať proti korupcii. Vo vládnucej koalícii zároveň existuje vôľa predložiť nový ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Premiér Robert Fico to oznámil v rakúskom Laxenburgu počas stretnutia s dekanom Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (IACA) Martinom Kreutnerom. "Sme pomerne v pokročilom štádiu a môžem už teraz oznámiť, že s vysokou pravdepodobnosťou vznikne na Slovensku Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý okrem iného bude mať na starosti aj ochranu ľudí, ktorí sú pripravení bojovať proti korupcii poskytovaním kvalitných informácií," povedal Robert Fico.

Dekan Medzinárodnej protikorupčnej akadémie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Nový úrad môže existovať v dvoch variantách

V rámci pracovnej skupiny riešia momentálne problematiku kreovania a štruktúry vznikajúceho úradu ako jeden z finálnych bodov návrhu nového zákona. "Vyhodnocujeme pozitíva a negatíva dvoch verzií. V prvom prípade pôjde o výber prostredníctvom skupiny expertov, ktorí budú nominovaní z viacerých najmä nepolitických inštitúcií. Cieľom je vybrať dvoch – troch najlepších záujemcov spĺňajúcich prísne odborné a osobnostné kritériá, z ktorých vo verejnom vypočutí bude jeden vybraný do vedúcej funkcie," povedal pre Topky riaditeľ Odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR Peter Kovařík.

Peter Kovařík a Robert
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA/Jakub Julény)

Druhý variant spočíva vo vytvorení kolektívneho orgánu, do ktorého by priamo opäť vybrané inštitúcie menovali svojho zástupcu. "V oboch prípadoch sa počíta s verejným vypočutím kandidátov a nastavením prísnych a transparentných pravidiel, samozrejme s aktívnou účasťou mimovládnych organizácií na samotnom výbere," povedal Kovařík.

"V druhom prípade, kde uvažujeme o komisii aj na priamej účasti zástupcu rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie," dodal Kovařík s tým, že diskusie pracovnej skupiny smerujúce k najlepšiemu riešeniu by mali v krátkom čase vyústiť k dokončeniu paragrafového znenia návrhu zákona.

Do diskusie o korupcii sa musí vrátiť objektivita 

Premiér Robert Fico sa dnes v Štrasburgu stretol s expertmi zo Skupiny štátov Rady Európy proti korupcii (GRECO). Vo svojom vystúpení na zasadnutí tejto skupiny informoval zhruba 60 prítomných expertov na boj s korupciou o protikorupčných opatreniach, ktoré Slovensko zaviedlo, a tiež o ďalších aktivitách vlády v tejto oblasti. Hovoril o protischránkovom zákone, o potrebe sprísnenia majetkových priznaní či o pripravovaných právnych predpisoch na ochranu oznamovateľov korupcie.

"Musím povedať, že je pred nami stále jedna úloha, ako dosiahnuť v parlamente ústavnú väčšinu na zmenu príslušných zákonov, pokiaľ ide o majetkové priznania," povedal predseda vlády SR na brífingu po zasadnutí s expertmi z GRECO, ktorých podľa vlastných slov informoval o tom, že na tento účel už v parlamente bola zriadená pracovná komisia.

Predstavitelia GRECO sa na zasadnutí zaujímali podľa premiérových slov napríklad aj o to, ako fungujú opatrenia, ktoré sa na Slovensku zaviedli pri obmedzeniach platieb v hotovosti. "Myslím si, že obmedzenie používania hotovosti je jeden z najefektívnejších spôsobov, ako bojovať proti korupcii, lebo potom nie sú veľké možnosti používať špinavé peniaze," povedal Fico novinárom na margo rozoberanej témy.

Opozícia a časť médií podľa Fica z korupcie na Slovensku spravili politickú tému. "Na Slovensku sme vždy rešpektovali, že podobne ako v iných krajinách, tak aj na Slovensku je korupcia. Ale je veľký rozdiel medzi vnímaním korupcie a realitou. My dnes na Slovensku bojujeme s vnímaním," povedal. Dodal, že by si prial, aby sa do tejto témy vrátila objektivita a aby akékoľvek pochybenie, napríklad manažérske, nebolo automaticky označované ako korupcia. Technickú pomoc v boji proti korupcii dostane Slovenská republika od Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a od Medzinárodnej protikorupčnej akadémie v Rakúsku.

Fico vymenoval Kovaříka za nového riaditeľa protikorčupčného úradu

Fico nevylúčil nový ústavný zákon

Nie je vylúčené ani prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku. "Dôkazné bremeno by bolo prenesené na osobu, u ktorej je podozrenie, že nevie vysvetliť pôvod svojho majetku," konštatoval Fico.

Dekan Medzinárodnej protikorupčnej akadémie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Na stretnutí s Kreutnerom slovenský premiér hovoril o vzájomnej spolupráci v boji proti korupcii, pričom podpísali aj vzájomné memorandum. Fico zdôraznil, že nechce spoluprácu "ad hoc", ale v najbližšom období sa plánuje zostaviť trojročný plán spolupráce.

Premiér informoval, že momentálne je už vyčlenená suma 200.000 eur, ktorá sa má využiť na organizovanie kurzov s protikorupčnou tematikou. "Chceme sa sústrediť na predstaviteľov súdnictva, potom sa chceme sústrediť aj na oblasť zdravotníctva," doplnil Fico. Ďalšia oblasť spolupráce sa má týkať verejného obstarávania.

Dekan Medzinárodnej protikorupčnej akadémie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Kreutner ponúkol Slovensku možnosť, aby dve osoby bez zaplatenia školného absolvovali na akadémii študijné pobyty. Dekan IACA doplnil, že s premiérom Ficom hovorili o konkrétnych krokoch do budúcnosti. Zdôraznil, že IACA nie je len plnohodnotnou vzdelávacou inštitúciou, ale aj organizáciou, ktorá sa sústreďuje na boj s korupciou.

Dekan Medzinárodnej protikorupčnej akadémie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Protikorupčné iniciatívy vo svete

Protikorupčné snahy v Spojených štátoch

Ministerstvo zahraničných vecí v USA sa snaží aktívne zabrániť korupcii, a preto sa v rámci programu národnej bezpečnosti boj proti nej stal prioritou. Zástupcovia sa zúčastnili na Globálnom antikorupčnom summite v Londýne v roku 2016, aby podporili efektívne protikorupčné kroky. Týmito iniciatívami sa ministerstvo snaží sťažiť kriminálnikom a teroristom vstup na územie Spojených štátov a ich rozširovanie. V roku 2016 investovalo ministerstvo 70 miliónov dolárov na ďalšie bezúhonné iniciatívy, aby podporili miestnu políciu, prokurátorov, detektívov, sudcov, občiansku spoločnosť a novinárov v boji proti korupcii. Jedným z úradov v rámci ministerstva zahraničných vecí, ktoré zastrešujú boj proti kriminalite a korupcii, je Medzinárodný úrad pre narkotiká a právne záležitosti (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affair).

Antikorupčná sieť pre východnú Európu a strednú Áziu

Antikorupčná sieť (The Anti-Corruption Network, ACN) je sieťou s regionálnym dosahom v rámci programu pracovnej skupiny OECD pre korupciu. ACN vznikla v roku 1998. Hlavnou úlohou je podporovať krajiny v ich úsilí o boj s korupciou a jej prechádzaniu. Poskytuje priestor pre regionálne fórum na podporu protikorupčných aktivít, výmenu informácií či vypracovanie osvedčených postupov. ACN pôsobí prostredníctvom valných zhromaždení a konferencií, subregionálnych iniciatív a tematických projektov.

Skupina štátov proti korupcii (GRECO)

Táto iniciatíva bola založená v roku 1999 Radou Európy s cieľom monitorovať dodržiavanie protikorupčných noriem organizácie zo strany štátov. Cieľom je zlepšiť schopnosť svojich členov bojovať proti korupcii práve prostredníctvom monitorovania noriem a prostredníctvom dynamického procesu vzájomného hodnotenia. Súčasťou iniciatívy je aj platforma, v rámci ktorej štáty medzi sebou zdieľajú tie najlepšie spôsoby prevencie a odhaľovania korupcie. Členstvo nie je obmedzené, keďže ide o rozšírenú dohodu. V súčasnosti je členom GRECO 49 krajín (48 krajín Európy a Spojené štáty americké). Pracujú v jednotlivých hodnotiacich cykloch. Každý cyklus je tematicky zameraný. Základom je horizontálny proces hodnotenia v rámci zamestnancov, čo vedie k odporúčaniam zameraným na podporu potrebných legislatívnych, inštitucionálnych a praktických reforiem, a postup zameraný na posúdenie opatrení prijatých jeho členmi.

Spolkový kriminálny úrad (Nemecko)

Nemecký Bundeskriminalamt (BKA) je federálna vyšetrovacia agentúra priamo podriadená Federálnemu ministerstvu vnútra. Úrad má ústredie vo Wiesbadene a dve veľké pobočky v Berlíne a Mecknheime pri Bonne. BKA bol založený v roku 1951 ako centrálna federálna autorita. V BKA pôsobí protikorupčná jednotka šiestich osôb, ktorá sa plne venuje analytickej činnosti a strategickej práci. Antikorupčná jednotka tiež spolupracuje s nemeckou pobočkou Transparency International a existujú plány na zintenzívnenie spolupráce s Federálnym kartelovým úradom a s Federálnym auditorským súdom. Zodpovednosť a právomoci úradu sú regulované právom.

Viac o téme: Protikorupčný úradRobert FicoPeter Kovařik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu