Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hnutie Sme rodina chce rozšíriť okruh ľudí, ktorým musia banky poskytovať účty zadarmo

Milan Krajniak
Milan Krajniak (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hnutie Sme rodina chce rozšíriť okruh ľudí, ktorým musia banky poskytovať účty zadarmo. Preto do parlamentu predložili novelu zákona o bankách. Mesačný poplatok za základný balík služieb určuje ministerstvo financií.

V súčasnosti podmienkou zriadenia a vedenia základného bankového produktu je, že klient nevlastní v žiadnej banke ani v žiadnej pobočke zahraničnej banky osobný účet, jeho mesačný príjem ku dňu podania žiadosti nepresahuje 400 eur a súčet kreditných transakcií pripísaných na účet za kalendárny rok nepresiahne 5 600 eur.

Poslanci hnutia Milan Krajniak, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský a Peter Štarchoň navrhujú, aby sa podmienka pre poskytnutie základného bankového produktu upravila, a to tak, aby mesačný príjem nebol vyšší ako 1 000 eur. Zároveň navrhujú, aby sa stanovila horná hranica ročného príjmu spotrebiteľa na 15 000 eur. Po prekročení tejto hranice môže banka zrušiť poskytnutie základného bankového produktu pre spotrebiteľa.

Hnutie Sme rodina argumentuje tým, že Národná banka Slovenska zverejnila údaje o zisku bankového sektora od začiatku roka. Ku koncu mája zaznamenali banky zisk 290 miliónov eur, čo je o 14 miliónov viac ako pred rokom. Najviac pritom zarobili na poplatkoch a províziách. „Poplatky v bankách v Slovenskej republike v posledných mesiacoch neúmerne vzrástli. To má za následok nepriaznivý dopad na obyvateľstvo Slovenskej republiky,“ argumentujú poslanci.

Viac o téme: BankaúčetSme Rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu