Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Za chaos v školstve môžu aj úradníci na ministerstve, tvrdí poslanec Sopko

Poslanec NR SR Miroslav Sopko za stranu OĽaNO-Nova
Poslanec NR SR Miroslav Sopko za stranu OĽaNO-Nova (Zdroj: SITA, /Marko Erd)

BRATISLAVA - Problémy v školstve vychádzajú najmä zo spôsobu, akým je ministerstvo vedené. Na dnešnej tlačovej besede to povedal poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Miroslav Sopko. „Chaos v školstve je vec, o ktorej sa už dávno hovorí, ale nikdy doteraz to nebolo také viditeľné, že sa z toho počas uhorkovej sezóny stáva top téma a pozornosť verejnosti sa upriamuje na to, čo sa v tom školstve deje,“ povedal Sopko a dodal, že problémom sú aj úradníci ministerstva.

„Ministri prichádzajú a odchádzajú, ale úradníci stále ostávajú. Mnohí sú tam už desaťročia a práve ich účinkovanie je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa pri akomkoľvek ďalšom ministrovi, pokiaľ si tento rezort neuprace, situácia nezmení,“ uviedol Sopko.

Podľa poslanca sa ministerstvo rozhodlo viesť s opozíciou a odbornou verejnosťou konflikt, v ktorom si nechce priznať chybu a v nastavenom systéme nechce nič zmeniť. „S učiteľmi si treba sadnúť za rokovací stôl, nevydierať ich, neponižovať a začať sa k nim správať ako k rovnocenným partnerom,“ vyjadril sa Sopko a zdôraznil, že poslanci za hnutie aj na septembrovej schôdzi parlamentu prichádzajú s návrhmi, ktoré môžu situáciu v školstve zlepšiť. „Znova sa pokúsime prelomiť veto zriaďovateľa na riaditeľa školy, prinášame návrh zákona, ktorý určí vekový strop pre odchod učiteľov do dôchodku, či ďalšie iné návrhy,“ povedal Sopko.

OĽaNO sa podľa Sopka jednoznačne hlási k reformnému dokumentu Učiace sa Slovensko. „Doteraz v histórii sa nestalo, že by sme mali tak kvalitne pripomienkovaný dokument, ku ktorému sa vyjadrili všetci,“ povedal Sopko a dodal, že pri tvorbe reformy bolo akceptované množstvo pripomienok, aby sa vytvoril dokument, ktorý pomôže zmeniť vzdelávanie našich detí. Sopko tvrdí, že je tiež potrebné sústrediť sa na riaditeľov škôl. „Kvalitný riaditeľ, ktorý je lídrom na svojom pracovisku, vie podchytiť a motivovať kolektív zamestnancov, ktorý potom dosahuje preukázateľne lepšie výsledky,“ vyjadril sa poslanec.

Prezident Andrej Kiska prijal vo štvrtok 31. augusta demisiu ministra školstva Petra Plavčana a určil ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby od 1. septembra dočasne spravovala rezort školstva, vedy, výskumu a športu. Prezident Andrej Kiska dostal 22. augusta list od ministra školstva Petra Plavčana. Minister v liste napísal, že demisiu podáva k 31. augustu. Plavčan odstúpil po tlaku premiéra Roberta Fica. SNS zatiaľ za neho náhradu nenavrhla.

Viac o téme: ŠkolstvoOĽaNOMiroslav Sopko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu