Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko by si zaslúžilo novú ústavu, tvrdí Baránik: Podľa Migaša by sa mala meniť s mierou

Alojz Baránik
Alojz Baránik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by si zaslúžilo novú ústavu. Myslí si to poslanec Národnej rady SR za SaS Alojz Baránik.

"Predpokladám, že žiaden poctivo rozmýšľajúci človek na Slovensku nemôže byť spokojný so stavom právneho štátu, vlády práva na Slovensku. Ústava tak, ako si ju vytvoril Mečiar pre svoje potreby a ďalšie politické veličiny, si ju ďalej prispôsobili tak, aby slúžila ich potrebám, je základom zásadných pochybností o tom, či Slovensko je právny štát," uviedol v súvislosti s 25. výročím prijatia Ústavy SR.

Nová ústava by podľa Baránika mala zásadne vyriešiť problém, že "deľba moci na súdnu, výkonnú a zákonodarnú existuje len formálne a že žiadna z nich nenesie reálnu zodpovednosť voči ľudu". To je podľa Baránika vidieť napríklad pri hlasovaní v Národnej rade o vládnych návrhoch alebo pri rozhodovaní vysokých súdov vo veciach, na ktorých má vládna garnitúra záujem.

Za vôbec najväčší problém ústavy považuje Baránik vyčlenenie prokuratúry ako samostatného ústavného orgánu, ktorý nikomu nezodpovedá. "Je akýmsi štátom v štáte. Toto zverstvo, vytvorené po vzore Sovietskeho zväzu, považujem za dielo diabla, prostredníctvom ktorého sa slovenský národ udržiava v područí politickej mafie," uviedol Baránik, podľa ktorého generálny prokurátor bol vždy slúžkou politikov.

Zároveň si myslí, že v demokratickom štáte nie je prijateľné ústavou vytvoriť štátnu moc, ktorá je "úplne neovplyvniteľná vôľou ľudu, ktorá koná svojvoľne, je ovládaná osobami, ktoré boli členmi zločineckej organizácie (komunistická strana) a ktorá dlhodobo a hrubo ignoruje túžbu bežných ľudí žiť v spravodlivej spoločnosti". Súdna moc je podľa Baránika presne takáto.

Za najlepšiu zmenu ústavy považuje Baránik ústavné zakotvenie povinnosti previerok sudcov. "Napriek všetkým výhradám, ktoré som mal proti pôsobeniu KDH v slovenskej politike, za toto im patrí uznanie, že napriek negatívnej kampani ľudí, ktorí si z nefunkčného súdnictva tak či onak urobili biznis, vytrvali a dali tak základ pre zatiaľ pomalé, ale v budúcnosti možno výraznejšie zlepšenie charakteru bežného sudcu," uviedol.

Poslanec si tiež myslí, že ústava sa dodržiava len pokiaľ to mocným neprekáža. "Ak sa to tým, ktorí sú pri moci, hodí, urobia si z ústavy trhací kalendár, vysmievajú sa z nej a nie raz si na účel porušovania, prekrúcania a prznenia ústavy prizvú sudcov, často aj tých 'svojich' ústavných," doplnil.

Migaš: Ústava SR by sa mala meniť s rozumom a s mierou

Ústava Slovenskej republiky je pilier a základ nášho štátu. Povedal to dnes pre agentúru SITA bývalý predseda Národnej rady SR Jozef Migaš s tým, že ústava by sa mala meniť veľmi opatrne s rozumom a s mierou. „Skláňam sa k ústave s veľkou úctou. Za mojich čias sme v nej základné systémové veci nemenili a nemali by sa meniť ani v budúcnosti. Treba ju tvorivo uplatňovať tak, aby nezačínali rozpory a konflikty, čo často aj teraz sledujem," povedal.

Pripomenul, že v rokoch 1998 až 2002, keď bol šéfom parlamentu, prijali 519 zákonov, aby sa Slovensko stalo súčasťou EÚ a NATO. Podľa jeho slov poslanci v tom čase pracovali dni aj noci, ak sme chceli dobehnúť Česko, Poľsko, Maďarsko. „Možno moja Strana demokratickej ľavice na to doplatila, ale Slovensko dostala na nový systém vývoja a dnes je krajina vážená a bojuje, aby bola v jadre EÚ," dodal.

Jozef Migaš, ktorý dnes pôsobí ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Bieloruskej republike, pripomenul, že v minulosti boli politické strany "systémového klasického charakteru a mali predpolitický život". „Mali veľa odborníkov a hoci debata medzi nimi bola krutá, bola profesionálna." Dnes sa mu zdá, že základné veci súčasní politici splnili, ale robia "teatrálne, smiešne veci". „Z toho sa nebudú mať ľudia lepšie. Vrátil by som sa k serióznemu výkonu práce politických strán. Každý si musí uvedomiť, že je tu za občanov SR," vyhlásil a dodal, že "politické hrátky" vôbec krajine nepomáhajú. „My sme si toto nemohli dovoľovať. My sme nemali ten priestor, my sme po nociach sedeli a tvorili zákony. Taká bola naša úloha," uzavrel.

Na dnešné oslavy 25. výročia prijatia Ústavy SR pozval predseda parlamentu Andrej Danko bývalých prezidentov Rudolfa Schustera a Ivana Gašparoviča ako aj bývalých predsedov parlamentu Jozefa Migaša, Pavla Hrušovského, Pavla Pašku a Petra Pellegriniho.

Viac o téme: Alojz Baránik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu