Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z NÚSCH odchádzajú špičkoví zdravotníci, Drucker to nepovažuje za náhodu

Tomáš Drucker počas dnešnej tlačovej konferencie
Tomáš Drucker počas dnešnej tlačovej konferencie (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave podalo výpoveď 11 zdravotníkov. Sú medzi nimi špičkoví lekári aj sestry z oblasti intervenčnej rádiológie a diagnostiky.

Výpovede sú platné k 1. novembru tohto roka, "tento tím" by sa mal presunúť do súkromného centra Medissimo spadajúceho pod finančnú skupinu Penta. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), "ktorý to započul". Penta tieto tvrdenia odmietla.

"Nepovažujem to za náhodu, budem konať personálne," uviedol Drucker. Takúto situáciu označil za zlyhanie zo strany NÚSCH. "Budem zisťovať, prečo k takejto situácii došlo," uviedol Drucker s tým, že sa to bude pýtať manažmentu nemocnice.

"Ani jeden zo zdravotníkov neprechádza do spoločnosti ProCare alebo do inej spoločnosti patriacej pod skupinu Penta Investments. Spoločnosť CINRE, ktorú zastupoval jeden z doktorov, ktorí dali výpovede (Ivan Vulev), nás oslovila pri hľadaní vhodných priestorov na dlhodobý komerčný prenájom," povedal pre TASR Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia, ktoré spadajú pod Pentu. Nemocnica s poliklinikou Medissimo podľa neho takýmito priestormi disponovala. "So CINRE sme sa dohodli na nájomnom vzťahu, no okrem toho naša skupina nie je nijako spojená s aktivitami CINRE a jej predstaviteľmi," dodal Kráľ.

Drucker má informácie, že zdravotníci v NÚSCH nemali byť spokojní s technickým vybavením v ústave. "Počul som tiež, že neboli spokojní s tým, že štát nedokáže zabezpečiť špičkovú zdravotnú starostlivosť." Ku mzdám týchto pracovníkov sa Drucker nechcel vyjadrovať, nevie, koľko zarábali.

"Netvrdím, že tam neboli problémy, ale aby to vyústilo až do takejto situácie..., to je priveľa," uviedol. Drucker podľa svojich slov nedovolí, aby odchod zdravotníkov pocítil pacient. "Lebo ide o špičkové pracovisko, budem to prešetrovať," povedal. Chce podniknúť opatrenia, aby k takejto situácii do budúcnosti nedošlo.

Drucker sa chce bližšie pozrieť na to, do akej miery boli hromadné výpovede koordinované. „NÚSCH je naša jednotka a ja urobím všetko pre to, aby som zabezpečil záujmy tohto ústavu,“ zdôraznil Drucker.

Viac o téme: NemocnicaTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu