Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvý prieskum od vypuknutia koaličnej krízy: Obrovské zmeny, všetky vládne strany padli!

Andrej Danko Zobraziť galériu (7)
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali v druhej polovici augusta, zvíťazila by strana Smer-SD so ziskom 27,3 percenta hlasov. Získala by tak 44 mandátov. Na druhom mieste by skončila strana Sloboda a Solidarita (SaS) so ziskom 16,8 percenta hlasov (27 mandátov) a tretia by bola strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko so ziskom 14,2 percenta voličských hlasov (23 mandátov).

Vyplýva to z prieskumu, ktorý robila agentúra Polis Slovakia pre agentúru SITA od 18. do 23. augusta na vzorke 1 220 respondentov. Tí odpovedali na otázku: "Ak by parlamentné voľby boli teraz, najbližší víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili?" Výsledky prieskumu poskytol  Ján Baránek z agentúry Polis Slovakia.

Hnutie OĽaNO-NOVA by volilo deväť percent respondentov, čiže by získalo 15 mandátov. Zhodne, 7,2 percenta hlasov by získali strany Sme rodina - Boris Kollár a Slovenská národná strana (SNS). Získali by tak 12 mandátov. Do parlamentu by sa dostali aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zo ziskom 5,5 percenta voličských hlasov a Most-Híd, ktorý by volilo 5,2 percenta opýtaných ľudí. Naopak, pred bránami parlamentu by ostali Strana maďarskej komunity (SMK-MKP), ktorú by volilo 4,2 percenta opýtaných, Strana zelených Slovenska (SZS) s podporou 1,3 percenta ľudí a Komunistická strana Slovenska (KSS) s podporou 1,1 percenta respondentov. Voliť by išlo 52 percent ľudí. Nerozhodnutých bolo 22 percent respondentov a voliť by nešlo 26 percent opýtaných.

Otázka: Ak by parlamentné voľby boli teraz, najbližší víkend, ktorú stranu, alebo hnutie by ste volili?

Prvý prieskum od vypuknutia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Prieskum ukázal ďalšie výsledky: Viac ľudí je za pokračovania koalície ako za predčasné voľby

S rozhodnutím predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka vypovedať Koaličnú zmluvu súhlasí 29,9 percenta respondetov, nesúhlasí s tým 37,1 percenta opýtaných. Naopak, s odchodom ministra školstva Petra Plavčana na podnet premiéra Roberta Fica súhlasí 73,6 percenta opýtaných a nesúhlasí 8,6 percenta respondentov. Dohodu a pokračovanie ako najlepšie riešenie vládnej krízy vidí 54,1 percenta opýtaných, za predčasné voľby je 24,8 percenta ľudí. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA. Prieskum robili od 18. do 23. augusta na vzorke 1 220 respondentov starších ako 18 rokov.

Na otázku: "V pondelok 7. augusta sa začala koaličná kríza, keď Andrej Danko, predseda SNS, oznámil, že jeho strana odchádza z koalície. Schvaľujete tento krok A. Danka?" odpovedalo 29,9 percenta respondentov áno. S týmto krokom zároveň súhlasí 8,7 percenta voličov koalície, 46,2 percenta voličov opozície a 13,3 percenta voličov SNS. S krokom Andreja Danka celkovo nesúhlasí 37,1 percenta respondentov. Z hľadiska príslušnosti ku koalícii a opozícii s tým nesúhlasí 62,1 percenta voličov koalície, 30,8 percenta voličov opozície a nesúhlasí s tým 46,1 percenta voličov SNS. Odpovedať nevedelo 33 percent opýtaných. Medzi voličov opozície agentúra Polis Slovakia radí voličov tých strán, ktoré v prieskume preferencii dosiahli viac ako päť percent a nie sú členmi parlamentnej koalície.

V prieskume sa takisto pýtali aj otázku: "Na podnet premiéra Roberta Fica končí vo vláde minister školstva Plavčan. Súhlasíte s konaním premiéra Fica?". S premiérovým konaním súhlasí 73,6 percenta opýtaných, nesúhlasí s tým 8,6 percenta. Odpovedať nevedelo 17,8 percenta ľudí. S premiérovým konaním súhlasí 77,6 percenta voličov koalície, 79,1 percenta voličov opozície a 66,7 percenta voličov strany SNS. Nesúhlasí s ním 6,8 percenta voličov koalície, 5,5 percenta voličov opozície a 13,8 percenta voličov národniarov. Odpovedať nevedelo 15,6 percenta voličov koalície, 15,4 percenta voličov opozície a 19,5 percenta voličov SNS.

Riešenie tejto krízy vidí 54,1 percenta opýtaných v dohode a pokračovaní tejto koalície. Toto riešenie považuje za správne 79,6 percenta voličov koalície, 37,4 percenta voličov opozície a 58,8 percenta voličov SNS. Predčasné voľby ako riešenie krízy vidí 24,8 percenta opýtaných, z toho 7,8 percenta voličov koalície, 52,7 percenta voličov opozície a 34,5 percenta voličov SNS. Odpovedať nevedelo 21,1 percenta opýtaných.

Tab. 1: V pondelok 7. augusta sa začala koaličná kríza, keď Andrej Danko, predseda SNS oznámil, že jeho strana odchádza z koalície. Schvaľujete tento krok A. Danka?

Prvý prieskum od vypuknutia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Tab. 2: Na podnet premiéra Fica končí vo vláde minister školstva Plavčan. Súhlasíte s konaním premiéra Fica? 

Prvý prieskum od vypuknutia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Tab. 3: Aké by bolo podľa Vás najlepšie riešenie tejto krízy?

Prvý prieskum od vypuknutia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ak Slovenskej národnej strane niekto uberá percentá, tak je to Kotleba, tvrdí Baránek

Nárast voličov strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko v ostatnom prieskume je výrazný. Musí sa však potvrdiť ďalšími prieskumami. Povedal to politológ Ján Baránek. Reagoval tak na to, že strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko získala v najnovšom prieskume agentúry Polis 14,2 percenta hlasov respondentov. SNS by pritom v tom istom prieskume volilo 7,2 percenta opýtaných v prieskume.

Ján Baránek
Zobraziť galériu (7)
Ján Baránek  (Zdroj: glob.sk)

Baránek však tiež zdôraznil, že strana Mariana Kotlebu môže mať ešte viac voličov. S najväčšou pravdepodobnosťou totiž podľa neho pri tejto strane funguje fenomén skrytého voliča. Reálne môže mať podľa Baránka strana Kotlebu o štyri až päť percent viac voličov. Politológ tiež uviedol, že Smer-SD neuberá voličov Slovenskej národnej strane. Ak Slovenskej národnej strane niekto uberá percentá, tak je to podľa Baránka Kotlebova strana. Baránek na záver dodal, že SNS zaznamenala v prieskume pokles, no až časom uvidíme, či bude tento pokles stály. SNS sa podľa neho môže vrátiť na pôvodné preferencie. Dodal, že prieskum robili vo vypätej atmosfére a treba ho tak aj vnímať.

Mesežnikov: Prieskum ukázal, že Andrej Danko šliapol vedľa

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko šliapol vedľa, keď vypovedal Koaličnú zmluvu. Uviedol to politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky, ktorý tak reagoval na výsledky prieskumu agentúry Polis Slovakia, z ktorého vyplynulo, že iba 13,3 percenta voličov SNS krok Andreja Danka schvaľuje. Telefonický prieskum, ktorý sa uskutočnil v dňoch 18. až 23. augusta na vzorke 1 220 respondentov zároveň ukázal pokles preferencií SNS z júlových 9,5 percenta na 7,2 percenta a výrazný nárast preferencií Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), ktorá poskočila z 11,2 percenta na 14,2 percenta.

Andrej Danko a Béla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

„Výsledky prieskumu potvrdzujú to, že SNS nepresvedčila a z pohľadu tejto strany bolo vypovedanie Koaličnej zmluvy kontraproduktívne,“ povedal Mesežnikov a dodal, že konanie predsedu SNS Andreja Danka bolo nezrozumiteľné a odradilo to časť voličov jeho strany. „Je celkom pravdepodobné, že časť voličov SNS prešla k ĽSNS. Takáto väzba tam môže byť, ale nemusí byť automatická. Nie všetci, čo odskočili od SNS, prešli k ĽSNS, mohli sa tiež zaradiť medzi nevoličov,“ uviedol Mesežnikov a zdôraznil, že percentá nemožno len mechanicky sčítať a odčítať, ale bolo by na to potrebné hlbšie dotazovanie. „Je celkom možné, že čiastkovým víťazom celej kauzy je Kotlebova strana, ktorá živí predstavu, že všetky strany, či už vládne, alebo opozičné, sú rovnako zodpovedné za problémy a táto koaličná kríza kotlebovcom nahráva do kariet,“ dodal šéf Inštitútu pre verejné otázky. Mesežnikov tiež povedal, že si pre potvrdenie treba počkať aj na prieskumy ďalších agentúr, no už z porovnania s predchádzajúcim mesiacom je zjavné, že koaličná kríza priniesla dve najvypuklejšie zmeny, a to vzostup preferencií ĽSNS a pokles SNS.

Viac o téme: PrieskumSmer-SDSaSSNSAndrej DankoSme rodinaOĽANO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu