Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prieťahy na súdoch sú stredobodom mojej pozornosti, povedala Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tempo rozhodovania slovenských súdov je stredobodom pozornosti ministerstva spravodlivosti. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá tým reagovala na najnovšie štatistické údaje Ústavného súdu (ÚS) SR. Predsedom súdov nariadila, aby ju pravidelne informovali o konaniach, kde sú dlhodobé prieťahy.

Košický súdny dvor informoval, že za prvý polrok konštatoval prieťahy v súdnom konaní v celkom 161 nálezoch. Sťažovateľom priznal ÚS primerané finančné zadosťučinenie v sume 399.700 eur. Pokračuje tak negatívny trend z posledných rokov, keď sa zvyšuje počet takýchto nálezov. Za prvý polrok 2016 ich bolo 148, v rovnakom období 2015 ich bolo 125 a v prvom polroku 2014 Ústavný súd konštatoval prieťahy v súdnom konaní v 124 nálezoch.

„Všetky opatrenia, ktoré od začiatku tejto vlády robíme, smerujú k tomu, aby sme vytvorili podmienky pre efektívnejšie fungovanie justície,“ uviedla k tomu Žitňanská. „Koniec koncov, aj to vytvorenie jedného exekučného súdu, a to, že sa snažíme urobiť aj niečo zo starými exekúciami, smeruje k tomu, aby sme vytvorili priestor všetkým súdom plnohodnotne sa venovať ich hlavným agendám,“ objasnila.

Ministerstvo podľa jeho šéfky sleduje konania, kde sú dlhodobé prieťahy a vypracovalo systém komunikácie s predsedami súdov. Tí podľa Žitňaskej budú predkladať pravidelné správy o tom, ako sa vyvíjajú prípady z hľadiska plynulosti konania a kde sú najväčšie prieťahy. „Takže je to stredobodom pozornosti,“ doplnila ministerka. Podľa rozhodovacej činnosti Ústavného súdu sú v súčasnosti najpomalšími súdmi Okresný súd Bratislava I (15 nálezov), Okresný súd Košice I (12 nálezov), Okresný súd Bratislava III a Okresný súd Žilina (oba zhodne 11 nálezov). Najvyššie finančné zadosťučinenie Ústavný súd priznal za prvý polrok 2017 za konania vedené na žilinskom okresnom súde (odškodné 25.000 eur, 13.000 eur a 12.000 eur).

V tom najvypuklejšom prípade – ktorým je súdne konanie vedené na OS Žilina musel Ústavný súd konštatovať prieťahy už v celkovo troch nálezoch. „Konanie, ktoré nebolo právoplatne skončené ani po takmer 23 rokoch od jeho začatia, v dôsledku čoho došlo k extrémnym a opakovaným prieťahom, nie je potrebné osobitne vyhodnocovať, pretože už samotná dĺžka konania je z ústavnoprávneho hľadiska neakceptovateľná a ničím neospravedlniteľná,“ konštatovala predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková.

Viac o téme: SúdnictvoLucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu