Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvrat v koaličnej kríze: Danko mení plány, toto sú jeho nové požiadavky

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Koaliční lídri sa opakovane pokúsia vyriešiť vládnu krízu v utorok o 17:00. Tá vznikla vypovedaním Koaličnej zmluvy zo strany Slovenskej národnej strany (SNS). Dnes sa na tom dohodli predsedovia vládnych strán. Rokovať mali už v piatok na úrade vlády, predseda SNS Andrej Danko však presadil, že sa stretnú v parlamente.

Pre vysokú teplotu premiéra Roberta Fica však bolo stretnutie zrušené. Predsedovia koaličných strán sa v utorok stretnú podľa dohody v hoteli Bôrik. Snaha koalície podľa informácií agentúry SITA bola, aby sa predsedovia vládnej trojky stretli a urovnali konflikt ešte pred rokovaním vlády. Partneri očakávajú návrhy Danka k riešeniu koaličnej krízy. Smer a Most si majú zobrať čas na analyzovanie návrhov národniarov.

Slovenská národná strana požadovala pôvodne tvorbu novej Koaličnej dohody. Dnes už hovorí o dodatku k zmluve, čo by mal byť návrh na kompromis v koalícii. V ňom má byť zakotvené vzájomné informovanie sa partnerov pred rokovaním vlády a parlamentu, a teda aj pravidelné rokovanie Koaličnej rady. SNS sa plánuje ohradiť proti "vykrádaniu tém" Smerom. Podľa národniarov majú prichystané viaceré témy a Fico ich predbieha s ich oznámením.

Národniari tiež požadujú jasné stanovenie kompetencií. Prekáža im totiž, že nominanti Smeru sa starajú do všetkých rezortov. Danko bude zároveň namietať, že ministri kultúry a spravodlivosti Marek Maďarič a Lucia Žitňanská sa vyjadrujú k veciam, do ktorých im nič nie je.

Slovenská národná strana plánovala prísť v piatok na rokovanie Koaličnej rady aj s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. Podľa informácií agentúry SITA bude SNS klásť dôraz na sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom, ide napríklad o presadenie 13. platu pre každého zamestnanca, ktorý by nebol zaťažený odvodmi a daňami.

Predseda SNS Andrej Danko hovorí o 13. plate od marca. Národniari tiež presadzujú ďalšie výhody pre zamestnancov. Ide napríklad o cestovné šeky. Tie by mali dostávať aj dôchodcovia. Keďže sa darí ekonomike štátu, SNS podľa informácií agentúry SITA presadzuje zníženie daňového zaťaženia. V štátnej správe chcú národniari dosiahnuť rast minimálnej mzdy. Pri týchto témach však narážajú na neochotu ministra financií Petra Kažimíra.

SNS chce tiež presadiť tému, s ktorou išli do volieb, a to je pomoc slovenskému kúpeľníctvu. Má ísť o sériu legislatívnych zmien. Ide napríklad o návrh znížiť DPH na služby v kúpeľníctve a cestovnom ruchu či zjednodušenie investovania do podnikateľských zámerov v tejto sfére. „Sme presvedčení, že vhodná legislatíva a stimuly pre podnikateľské subjekty pôsobiace v kúpeľníctve a v cestovnom ruchu môžu mimoriadne oživiť toto odvetvie, čím sa môže pozdvihnúť ekonomika krajiny, znížiť nezamestnanosť i pritiahnuť viac záujemcov zo zahraničia," uviedol nedávno Danko. SNS chce tiež klásť dôraz na budovanie cyklotrás.

Most-Híd pripúšťa zmenu Koaličnej zmluvy, ale odmieta podpis novej. Podľa informácií agentúry SITA však Mostu-Híd neprekáža, aby sa Koaličná rada stretávala častejšie a rokovala o pripravovanej legislatíve.

Viac o téme: Andrej DankoKoaličná zmluva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu