Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Vladimíra Mečiara nebudú stíhať za amnestie, vec je premlčaná

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Vladimíra Mečiara nebudú stíhať v súvislosti so zneužívaním právomocí verejného činiteľa, prípad je totiž premlčaný. Na svojom webe tvnoviny.sk o tom informuje televízia Markíza, ktorú o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Podľa Trestného zákona, platného v tom čase, bola premlčacia doba desať rokov

Markíza na svojom webe pripomína, že polícia začala vyšetrovať bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara v druhej polovici júla. Hrozilo mu stíhanie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa. Podozrenie z trestného činu súviselo s amnestiami, ktoré udelil ako zastupujúci prezident 3. marca a 7. júla v roku 1998. Podľa výroku ústavného súdu sa vtedy neriadil požiadavkou zdržanlivosti pri udelení amnestie. Naopak, je vraj očividné, že ju zneužil.

Plénum Ústavného súdu SR na neverejnom rokovaní 31. mája potvrdilo, že amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a exprezidentom Michalom Kováčom, ktorú dal 12. decembra 1997 synovi, neplatia. Týkali sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

"V prípade únosu Michala Kováča ml. prokurátor Michal Serbin vypracoval obžalobu, kde viní z tohto činu 13 páchateľov na čele s Lexom," dodáva sa na stránke.

Viac o téme: Polícia AmnestieVladimír Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu