Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNY ONLINE Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu: Drsný odkaz od Fica!

Andrej Danko Zobraziť galériu (12)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Blesk z jasného neba. Slovenská národná strana (SNS) Andreja Danka dnes prekvapujúco vypovedala Koaličnú zmluvu. Podľa informácií agentúry SITA v koalícii nastal konflikt pre ministerstvo školstva. Ako informoval zdroj z prostredia národniarov, SNS odmietla zakrývať prešľapy na ministerstve školstva exministra Juraja Draxlera a podnikateľa Jozefa Brhela.

Danko vypovedal Koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd. „Dobrá sociálno – ekonomická situácia roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania,“ uvádza sa vo vyhlásení.

SNS zároveň navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením Slovenskej národnej strany o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

- Andrej Danko dnes oznámil vypovedanie koaličnej zmluvy.

- Dôvodom má byť absolútna nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, nová úprava pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít.

Detský lekár varuje: Bábätko nikdy nenechajte takto spať

- Šéf Mosta-Híd Béla Bugár chce počkať na koaličnú radu.

- Premiéra Roberta Fica oznáme Danka šokovalo. Označil to za absurdné.

SITUÁCIU SME SLEDOVALI ONLINE

19:22 Podľa Bugára v koalícii vznikla vážna situácia. „My sme spoľahlivý partner, teda to, čo sme podpísali, to platí. Do koalície sme vstúpili, lebo do programového vyhlásenia vlády sa dostala väčšina našich predvolebných sľubov. Koaličná zmluva je v prospech občanov a preto ju budeme plniť,“ zdôraznil Bugár, podľa ktorého ak hociktorý partner cíti, že treba niečo do Koaličnej zmluvy doplniť, tak vždy také možnosti koaličný partner má.

19:20 Most-Híd očakáva od vedenia SNS a najmä jej predsedu Andreja Danka, že príde na Koaličnú radu s konkrétnym návrhom, čo chce zmeniť, prečo vypovedal zmluvu a prečo takýmto spôsobom. „Ak má niekto problém, najskôr rokuje. Uvidíme, s čím príde,“ povedal s tým, že má mandát, aby táto koalícia pokračovala ďalej.

19:10 Brífing strany MOST-HÍD k téme: Zrušenie koaličnej zmluvy​

19:06 Reakcia strany #Sieť

Koaličná kríza len potvrdzuje nefunkčnosť vládnej koalície, ktorá je síce legálna, no nikdy nebola legitímna, pretože koaličné strany nezískali vo voľbách ani 50 percent hlasov. "Keďže jedným z východísk koaličnej krízy môžu byť aj predčasné voľby, strana #Sieť by privítala skvalitnenie demokratickej súťaže. Navrhujeme odstrániť mečiarovskú anomáliu, Slovensko ako jeden volebný obvod," uviedla v stanovisku. Opätovné zavedenie štyroch volebných obvodov podľa nej zníži vplyv centrál na kandidátky strán a privedie do politiky čestných ľudí z regiónov, ktorí sa nebudú venovať iba politikárčeniu a vlastným záujmom, ale riešeniu reálnych problémov ľudí.

18:35 Štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna považuje vypovedanie koaličnej zmluvy za závažnú informáciu. Nevedel povedať, či pôjde koalícia ďalej. "Uvidíme," poznamenal s tým, že na predsedníctve chce počuť, čo sa stalo.

18:27 Čo sa deje nevie ani minister dopravy Árpád Érsek. O vypovedaní koaličnej zmluvy sa dozvedel z televíznych správ. Od predsedníctva očakáva bližšie informácie. Neprezradil, čo si o Dankovom kroku myslí, hoci tvrdí, že si o tom myslí veľa.

18:22 Podľa šéfa poslaneckého klubu Gábora Gála sa svet nekončí ani týmto krokom, ktorý ho ale podľa jeho slov dosť prekvapil. V predčasných voľbách riešenie nevidí. "Nikdy v minulosti nič nevyriešili," vysvetlil s tým, že nevie, o čo ide Dankovi.

18:17 Šéf rezortu životného prostredia László Sólymos zdôraznil, že Most-Híd sa podpísal pod koaličnú zmluvu s plnou zodpovednosťou. "A takisto by sme chceli postupovať ďalej," poznamenal.

18:15 Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská komentovala Dankov krok tým, že sa tomu dá ťažko rozumieť. "Nie je to asi najlepší príspevok k dôvere a stabilite, ale ideme sa o tom porozprávať," povedala pred rokovaním predsedníctva Žitňanská.

18:13 Stanovisko SMK

Načasovanie vypovedania koaličnej zmluvy zo strany SNS bolo podľa SMK prekvapujúce, ale nebol to krok bez predchádzajúcich udalostí. Podľa nej už boli viditeľné znaky vládnej krízy, jednota bola len zdanie. "Hoci vypovedanie koaličnej zmluvy neznamená automaticky koniec vládnej koalície, prinieslo na povrch a zosilnilo niekoľko faktov. Koalícia sa zrodila z nátlaku, túto koalíciu od začiatku spájali len záujmy lobistov. Otázkou je, či po novom rokovaní môže pokračovať rozdelenie - pustošenie, alebo (ako to naznačil podpredseda národniarov) budú predčasné voľby," dodala SMK.

18:00 Ak by predseda SNS Andrej Danko mohol povedať všetky dôvody, ktoré ho viedli k vypovedaniu Koaličnej zmluvy, jeho krok by podľa neho nikomu nepripadal absurdný. O absurdnom vypovedaní zmluvy hovoril dnes premiér Robert Fico. "Absurdné to môže pripadať len tomu, kto si zakrýva oči pred pravdou," povedal dnes Danko v reakcii na Fica.

17:27 Je vecou lídrov vládnych strán, aby si vzniknutú situáciu vydiskutovali medzi sebou na koaličných rokovaniach. Uvádza sa to v stanovisku prezidenta SR Andreja Kisku.

16:45 Šéf KDH Hlina si zavtipkoval, že sa v SNS asi bude skartovať.

MIMORIADNY ONLINE Andrej Danko
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB)

16:27 Na krízu zareagoval aj exsmerák Martvoň. Za škandál s eurofondami na ministerstve školstva je podľa neho Smer a nie SNS.

16:10 Prvé stanovisko strany Smer-SD

"Predseda vlády SR Robert Fico zvoláva na zajtra, utorok 8. augusta 2017 o 10.00 h na Úrad vlády SR v Bratislave koaličnú radu na úrovni predsedov vládnych strán. Očakáva, že predseda SNS vysvetlí partnerom absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu. Smer-SD sa na rokovaniach bude správať zodpovedne voči voličom i krajine."

15:52 Ešte minulý týždeň spolu Fico a Danko vtipkovali

Robert Fico, Andrej Danko

15:50 Mediálny ťah?

Podľa politologićky Dariny Malovej má Danko možno pocit, že SNS by mohla vo vládnej koalícii hrať silnejšiu úlohu. Taktiež si myslí, že by mohlo by ísť aj o mediálny ťah, ktorým chce Danko prekryť škandály spojené s ministerstvom školstva a ministrom školstva Petrom Plavčanom. Zrejme tým aj vyjadruje, že si je vedomý, že SNS má problematické postavenie vo vláde.

15:30 Bude to riešiť aj Smer

Vzniknutou situáciou v koalícii sa budú zaoberať najvyššie stranícke orgány Smeru-SD. Ako povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda strany Juraj Blanár, ide o prekvapujúci krok koaličného partnera.

15:15 Nespokojný Danko?

„Z tohto vyplýva, že zrejme predseda parlamentu nie je spokojný s pozíciou SNS vo vládnej koalícii. Čiže prehlbovalo sa už dlhší čas napätie predovšetkým na línii Smer-SD a SNS. Uvidíme, zrejme pôjde o posilnenie pozície strany a myslím si, že chce trošku prekryť práve situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s ministrom školstva a so škandálom okolo eurofondov takýmto spôsobom," konštatoval politológ Juraj Marušiak.

Najmocnejší muži planéty na dovolenke: Putin chytal ryby na Sibíri, Trump hral golf

14:59 Beblavý krok oceňuje

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý na Facebooku Dankov krok „oceňuje“. Jedným z dobrých výsledkov by mohol byť pád súčasnej vlády a šanca na vytvorenie lepšej, čo je však vraj nepravdepodobné. Ďalším by preto mohlo byť, že Peter Plavčan príde o kreslo ministra školstva a SNS stratí tento rezort, vyjadril sa Beblavý.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

14:51 Večer zasadne predsedníctvo Mosta-Híd

Vzniknutou situáciou v koalícii sa dnes podvečer bude zaoberať predsedníctvo strany Most-Híd. Slovenská národná strana (SNS) dnes vypovedala Koaličnú zmluvu. Dnes to oznámila koaličným partnerom. 

14:46 Danko sa snaží prekryť kauzu Plavčan, tvrdí Radičová

Vypovedanie Koaličnej zmluvy neznamená pád vlády, tvrdí expremiérka Iveta Radičová. Danko sa týmto krokom vraj snaží prekryť kauzu čerpania eurofondov na ministerstve školstva. Kauza eurofondov je však iba ďalšou v poradí. Radičová predpokladá opäť dohodu a predčasné voľby neočakáva.

Iveta Radičová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

14:40 Číž dôvod na vypovedanie zmluvy nevidí

Poslanec za Smer Miroslav Číž verí, že koalícia vydrží aj po vypovedaní koaličnej zmluvy predsedom SNS Andrejom Dankom. Na vypovedanie dohody nevidí dôvod. „Pevne verím, že zvíťazí zdravý rozum, problém sa vyrieši a koalícia vydrží. Nevidím inú alternatívu a nie sú ňou ani predčasné voľby," povedal.

14:31 Nie je iná alternatíva ako dovládnuť, tvrdí Horský

Vládne strany nemajú podľa politológa Michala Horského inú alternatívu ako dovládnuť. Ako povedal, verí, že do jesene spor utíchne a „akcentovaním nových priorít vo zvyšnom volebnom období sa situácia upokojí a vznikne staro-nová vláda“.  Domnieva sa, že „zrejme horúca klíma tak trochu zatemnila súdnosť vedenia niektorých politických strán“. Jedným zo spúšťačov môže byť aj kauza Plavčana.

14:24 SNS môže mať problém, tvrdí Draxler

Veci, ktoré sa dejú na ministerstve školstva, sú veľmi vážne. Ak by sa do čerpania eurofondov na výskum naozaj oprela Európska komisia, SNS bude mať vážny politický problém, tvrdí exminister školstva Juraj Draxler. 

Juraj Draxler
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

14:18 Reakcia Mosta-Híd

„Je to pre nás prekvapivý krok zo strany Slovenskej národnej strany. Táto vládna koalícia doteraz úspešne plnila svoje programové ciele, preto nerozumieme požiadavkám vyjadrených v liste predsedu SNS. Takisto spôsob, ktorý zvolil, neprehĺbi dôveru ani voličov, ani partnerov, ale naopak ju oslabí. Aj súčasné znenie koaličnej zmluvy totiž umožňuje dopĺňať priority vládnej koalície mimo programového vyhlásenia vlády, ak sa na nich zhodnú všetky koaličné strany," tvrdí Most-Híd.

14:14 Plavčan tomu nepomohol

Podľa Baránka situácii nepridal ani aktuálny škandál ministra školstva Petra Plavčana v súvislosti s prideľovaním eurofondov na výskum, ktorý sa síce v rámci koalície vyriešil, ale nevieme, za akých podmienok koaliční partneri Plavčana podržali. Baránek sa zároveň domnieva, že ide o snahu SNS o zvýšenie ich voličských preferencií.

14:05 Pokračovanie konfliktu, tvrdí Baránek

Vypovedanie Koaličnej zmluvy je podľa politického analytika Jána Baránka „pokračovaním konfliktu medzi SNS a Smerom, ktorý existuje od začiatku koalície“. Ako ďalej povedal, dôvody sú veľmi vágne a môže ich byť viac. „Nevidíme do pozadia toho, ako si koalícia prerozdelila mocenské a ekonomické záujmy,“ upozornil.

Peter Plavčan
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

14:01 Matovič o zlodejovi Dankovi

„Zlodej Danko dovoľuje rozkrádať 600 miliónov z eurofondov, ktoré patrili ľuďom, a miesto chlapského prijatia zodpovednosti sa zbabelo vyhovára na iných,“ vyhlásil v reakcii líder hnutia Igor Matovič.

13:55 Delenie koristi eurofondov na vedu a výskum je pre Slovenskú národnú stranu (SNS) také dôležité, že Andrej Danko neváha vnášať na Slovensko chaos, tvrdia OĽaNO-NOVA. Je to vraj dôkaz, koalícia nie je schopná spolu vládnuť a namiesto riešení problémov Slovenska sa teraz bude handrkovať o to, kto si čo rozdelí a o sféru vplyvu. 

13:51 Jednostranne sa vraj nedá

SNS jednostranne vypovedať Koaličnú zmluvu nemôže. Ako sa totiž uvádza v Koaličnej zmluve, zrušenie Koaličnej zmluvy musí byť vyhotovené písomne a podpísané predsedami všetkých troch koaličných strán, teda okrem SNS sa pod zrušenie zmluvy musia podpísať aj predseda Smeru Robert Fico a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. To isté platí aj pre všetky zmeny, doplnky a dodatky Koaličnej zmluvy.

Béla Bugár na 14.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

13:45 Čaká nás korupčnejšia vláda, tvrdí Mihál

Po vypovedaní Koaličnej zmluvy Dankom sa zrejme môžeme tešiť na novú, ešte korupčnejšiu vládu. Myslí si to nezaradený poslanec NR SR Jozef Mihál. 

13:40 Liberáli pripravení na predčasné voľby

 „Ak by z tejto priehľadnej augustovej hry predsedu SNS vyšiel rozpad vlády, strana SaS ako jediná reálna alternatíva voči Smeru a korupčnej koalícii je pripravená na predčasné voľby i prevzatie vládnej zodpovednosti," uzavreli liberáli svoje stanovisko.

13:38 Vláda nepadne, tvrdí Galko

Podľa podpredsedu liberálov Ľubomíra Galka vládne nepadne. „Podľa mňa je táto korupčná koalícia tak strašne nenažraná, pretože vidí, že ekonomike sa darí i napriek tomuto zlodejskému spolku, že nastal čas vydierania jedným subjektom zvyšných dvoch," povedal Galko.

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

13:33 K situácii sa vyjadril aj šéf opozičnej strany SaS Richard Sulík. „Momentálne všetky politické náklady kradnutia znáša SNS, tak asi by Andrej Danko chcel väčší podiel na lupe," napísal na Facebooku.

13:21 Ako sa pre portál sme.sk vyjadril podpredseda SNS Jaroslav Paška, ak sa nedohodnú na nových podmienkach, nevylučuje ani predčasné voľby. „Dôvodom vypovedania koaličnej zmluvy nie sú len spory ohľadom eurofondov, ale je tam viac vecí," povedal.

13:13 Riešiť to bude koaličná rada

Vypovedanie koaličnej zmluvy má riešiť koaličná rada. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár bude chcieť vedieť, čo presne predsedu SNS a NRSR Andreja Danka viedlo k tomuto kroku. „Je to vec, ktorú treba prediskutovať na koaličnej rade. Budeme chcieť vysvetlenia. Sú veci, ktoré sa riešiť dajú a ktoré nie," povedal. Termín koaličnej rady zatiaľ nevie.

13:05 Text o vypovedaní Koaličnej zmluvy už dostali od SNS aj koaliční partneri, teda Smer-SD a SNS. Agentúre SITA to potvrdili v straníckych centrálach.

Viac o téme: KoalíciaSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu