Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

EXKLUZÍVNE Lajčák opúšťa Slovensko! Rozprávkový plat odhalený, hniezdočko v USA ešte vyberá

(Zdroj: repro foto RTVS)

NEW YORK - Už o pár týždňov sa minister zahraničných vecí sťahuje do Spojených štátov. V New Yorku bude šéfovať valnému zhromaždeniu dlhšie ako jeden rok. Či a kam sa presťahuje aj spoločne s rodinou, sa ešte nerozhodol. Nám sa však podarilo zistiť, koľko bude zarábať. A nie je to vôbec málo!

Ministerstvo zahraničných vecí SR potvrdilo, že väčšinu času bude Lajčák bývať v New Yorku, kde OSN sídli. "Jeho povinnosti si budú vyžadovať osobnú účasť (a organizáciu) rôznych zasadnutí na vysokej úrovni a ďalšiu prácu v prospech posúvania agendy VZ OSN," reagoval hovorca MZV Peter Susko. Aj napriek povinnostiam však naďalej zostáva ministrom a zodpovednosť za chod rezortu a aj prijímania rozhodnutí mu zostáva. "Počas doby neprítomnosti ho v operatívnych záležitostiach bude zastupovať štátny tajomník MZV a EZ SR Ivan Korčok," uviedol Susko.

Ako sa nám podarilo zistiť, Lajčák si vďaka práci v OSN pekne privyrobí, aj keď mu to vláda trochu okresala. Na pôde OSN je pravidlom, že mzdu predsedu VZ OSN hradí štát, ktorého je občanom, čiže v prípade Lajčáka je to Slovensko. Rovnako je zaužívaným zvykom, že táto mzda sa odvíja od platu veľvyslanca príslušnej krajiny pri OSN.

Ako však vyplýva z uznesenia vlády SR, ktoré prijala minulý týždeň, minister nebude poberať plný zahraničný funkčný plat, ktorý by mu prináležal ako veľvyslancovi, ale táto suma bude znížená o sumu predstavujúcu plat ministra. To znamená, že Lajčák nebude poberať dva platy, ale iba jeden, ten však bude navýšený o peknú sumičku. "Vláda SR mu v zmysle horeuvedeného priznala počas výkonu funkcie predsedu VZ OSN paušálnu náhradu vo výške cca 10 000 eur mesačne," prezradil Susko pre Topky. V súčanosti poberá minister plat zhruba 5000 eur mesačne.

Ubytovanie Lajčáka v New Yorku a osobné záležitosti zatiaľ neboli sfinalizované, veci sú v štádiu riešenia. Tieto náklady by mali byť taktiež hradené z rozpočtu SR. Či so sebou zoberie rodinu, minister tají.

Viac o téme: PlatOSNMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu