Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vláda mala rozhodnúť o vymenovaní Jahnátka: Rokovanie sa však neuskutoční

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Marko Erd, Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Vláda mala dnes rokovať o návrhu na vymenovanie poslanca za Smer-SD, exministra hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka za predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), no Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR upozorňuje médiá, že 65. rokovanie vlády SR sa dnes neuskutoční. O náhradnom termíne budú médiá informovať.

Ako najvhodnejšieho kandidáta na túto funkciu ho odporučila výberová komisia, zložená zo zástupcov rezortu hospodárstva a zamestnávateľských zväzov. Do výberového konania Jahnátka nominovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. Minister hospodárstva Peter Žiga je presvedčený, že Ľubomír Jahnátek bude dostatočne nezávislým predsedom ÚRSO. Tento post zostal voľný vo februári po tom, čo Jozef Holjenčík abdikoval na funkciu pre kritiku za zvyšovanie cien energií.

Kabinet by sa mal zaoberať aj návrhom novely zákona o zdravotnej starostlivosti. Novelou sa má stanoviť pevná sieť poskytovateľov ambulantnej pohotovostnej služby, ktorým Ministerstvo zdravotníctva SR vydá povolenie na prevádzkovanie ambulancie pohotovostnej služby. V súvislosti s novou organizáciou ambulantnej pohotovostnej služby rezort zdravotníctva stanovuje podrobnosti aj o poskytovaní zdravotnej starostlivosti v rámci doplnkovej pohotovostnej služby a zubnolekárskej pohotovostnej služby.

Vláda chce zaujať stanovisko k poslaneckému návrhu zákona, ktorý jej má umožniť každý rok udeľovať Štátnu cenu Alexandra Dubčeka. Zákon predložila do parlamentu štvorica poslancov Smeru-SD, kabinet by touto cenou oceňoval konkrétne činy mimoriadne významné pre rozvoj jednotlivých sfér spoločenského, kultúrneho a ekonomického života v Slovenskej republike.

Štátna cena má byť spojená s finančnou odmenou vo výške 25-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky. Cena by podľa navrhovateľov mala byť udeľovaná na 1. mája, teda na Sviatok práce. Minister práce predloží na rokovanie Súhrnnú správu o stave rodovej rovnosti na Slovensku za rok 2016 a Správu o plnení úloh vyplývajúcich z Národného akčného plánu pre deti na roky 2013 - 2017 za rok 2016.

Viac o téme: Ľubomír JahnátekÚRSO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu