Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerke Žitňanskej ponúkam plnú podporu, tvrdí premiér Robert Fico

Lucia Žitňanská a Robert Fico
Lucia Žitňanská a Robert Fico

BRATISLAVA - Situácia okolo voľby člena Súdnej rady SR, pri ktorej má ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) zásadný problém s kandidatúrou Moniky Jankovskej (nom. Smeru-SD), štátnej tajomníčky rezortu justície, nie je spor.

Tvrdí to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý ponúka Žitňanskej podporu, ako mala doteraz. Žitňanská hrozila demisiou, ak by bola Jankovská zvolená. Voľbu poslanci presunuli z júnovej schôdze na september.

"To nie je spor. Dávno nebola taká atmosféra vo verejnosti, ako je teraz, ktorá umožňuje radikálne zásahy do justície s cieľom zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva. Ponúkam pani podpredsedníčke vlády a ministerke spravodlivosti plnú podporu, ako ju mala doteraz. Ponúkam jej všetky sily, ktoré máme k dispozícii," vyhlásil Fico v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

V Súdnej rade by sa podľa neho mali pohybovať ľudia, "ktorí môžu pomôcť ministerke s novou reformou v justícii". Súdnictvo podľa premiéra potrebuje zásadné zmeny. Fico je za dohodu. Jej základom má byť podľa jeho slov nastavenie toho, "čo ideme v justícii robiť v najbližšom období".

Premiér sa zároveň odmieta vyjadrovať ku kotlebovcom, nechce im robiť reklamu. Mieni riešiť, prečo majú podporu napríklad v Ostrom Grúni a Kľaku, ktoré nacisti v roku 1945 vypálili. Premiér nepovažuje za dobré, že myšlienky fašizmu a extrémizmu majú v tomto prostredí podporu. "My sme niekde zlyhali, všetci, pokiaľ ide o vzťah k minulosti. Myslím si, že bola obrovská chyba, že sme po roku '89 nevenovali dostatočnú pozornosť téme SNP, hodnotovým veciam," povedal s tým, že chce ľuďom vysvetľovať, čo sa udialo.

V reakcii na otázku, či extrémistom nepomáha aj neriešenie korupcie spájané s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD), policajným prezidentom Tiborom Gašparom a špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, premiér toto spájanie odmietol. "Čo majú s korupciou?" pýta sa premiér a zopakoval, že majú jeho dôveru. Dodal, že opozícia neustále obviňuje bez dôkazov, čo on odmieta. V súvislosti s korupciou spomenul odsúdenie jedného sudcu za úplatkárstvo či chytenie niektorých starostov a primátorov. 

Premiér pripomenul protikorupčné opatrenia jeho vlády ako protischránkový zákon, prípravu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie či zriadenie odboru prevencie korupcie úradu. Žiada, aby sa neprehlbovalo negatívne vnímanie v spoločnosti bez dôkazov. "Je to veľmi nebezpečné," podotkol a súčasne vyzdvihol klesajúcu nezamestnanosť či historicky najvyššiu zamestnanosť.

Odmietol zároveň, že by sa v koalícii rozprávali o poste šéfa Ústavu pamäti národa. Pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS uviedol, že každá voľba v Národnej rade SR je politická. Túto personálnu otázku zveril parlamentu bývalý minister kultúry Daniel Krajcer za vlády Ivety Radičovej. V reakcii na zámer súčasného šéfa rezortu Mareka Maďariča (Smer-SD) presunúť voľbu šéfa RTVS z parlamentu na zbor voliteľov Fico uviedol, že o prípadnom okresávaní právomoci parlamentu treba diskutovať.

Musíme tlačiť na rast miezd

V súčasnej situácii na Slovensku sa musí tlačiť na rast miezd. Je o tom presvedčený premiér Robert Fico (Smer-SD). "Miera ziskovosti slovenských firiem je veľmi vysoká. Nemôžeme sa teraz obávať, že odídu. Na prvom mieste je človek, jeho požiadavky," vyhlásil v dnešných Sobotných dialógoch RTVS.

Legitímna je preto podľa Fica aj požiadavka zamestnancov slovenského Volkswagenu (VW) na zvyšovanie platov, kvôli ktorej už od utorka (20.6.) štrajkujú. "Netvrdím, že platy robotníkov v bratislavskom VW majú okamžite skočiť na úroveň nemeckých robotníkov. Ale ak vieme, že v Bratislave je najvyššia produktivita, najvyššia kvalita, vyrábajú najluxusnejšie autá v celom koncerne, prečo má mať tretinový plat z platu toho istého robotníka v tej istej firme?" spýtal sa.

Podľa vlastných slov však už nemôže vstupovať do toho, ako presne sa majú zvyšovať mzdy v konkrétnej firme. "O tom je kolektívne vyjednávanie," konštatoval Fico s tým, že ideu "jeden koncern, jeden plat" otvárajú predstavitelia vlády aj na medzinárodnej úrovni. "Prečo by mali byť také obrovské rozdiely v  platoch?" dodal premiér.

Ďalších tisíc pracovných miest

Premiestnenie Európskej liekovej agentúry (EMA) z Veľkej Británie na Slovensko by znamenalo vznik nových pracovných miest. Uviedol to v pravidelnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy premiér Robert Fico (Smer-SD). Prihlášku musíme podať do 31. júla. „Podáme prihlášku na túto liekovú agentúru. Som informovaný, že naši ministri idú navštíviť Londýn, aby si pozreli liekovú agentúru, čo to všetko obnáša,“ povedal s tým, že Slovensko má o liekovú agentúru záujem. „Predstavuje to asi tisíc pracovných síl, ale okrem toho sú postavené veľmi jasné kritériá, čo sa očakáva od krajiny,“ vysvetlil. Podľa neho ide napríklad o nároky na budovu, zahraničné školy aj hotelové kapacity.

Fico zhrnul aj výsledky júnového zasadnutia Európskej rady. K téme brexitu uviedol, že Veľká Británia a EÚ sú ešte ďaleko od konkrétnych výsledkov. K tým treba dospieť do júna 2019, kedy vyjednávanie musí skončiť. Aktuálne je podľa neho problém v tom, či si bude Británia plniť svoje finančné záväzky voči EÚ aj naďalej, keďže Británia tvrdí, že na to neexistuje žiadny právny základ. Podľa premiéra je dôležitá aj otázka postavenia Írska a postavenie občanov EÚ v Británii. „Budú to veľké ťahanice," uviedol s tým, že nebude dobrým príkladom to, ak Británia odíde s veľmi dobrým výsledkom. „Dá tak príklad svetu, že sa oplatí vystúpiť z EÚ," povedal. „Dávame príklad iným, je to rozvod. Máme záujem na korektných vzťahoch, ale musí sa ukázať, že sa oplatí v EÚ zostať."

Predseda vlády si stojí za snahou ťahať krajinu k jadru EÚ spolu s najvyspelejšími krajinami ako je Nemecko či Francúzsko. „Je to životný záujem Slovenska. Táto integrácia so sebou prinesie aj náklady, bude to niečo stáť," uviedol. Premiér je presvedčený, že nemôžeme prepásť túto príležitosť, ktorá „ bude prinášať nové sociálne politiky, bude zvyšovať tlak na rast miest, na minimálnu mzdu". Ako uviedol, jednou z podmienok bude schopnosť krajiny ukázať vojenskú spôsobilosť a podporiť tak rozmer bezpečnosti a obrany.

Štrajk zamestnancov bratislavskej automobilky Voklswagen považuje za legitímny. Ako uviedol, vláda vytvára podmienky na rast miezd na Slovensku. Výrobnú sféru však dokáže ovplyvňovať len tým, že dvíha minimálnu mzdu. Predseda vlády sa pýta, prečo robotník v rovnakom koncerne zarobí niekoľkonásobne viac ako robotník na Slovensku. „ Ak vieme, že v Bratislave je najvyššia produktivita a kvalita luxusných áut, tak do ´prčic´, prečo má mať nižší plat ako robotník v Nemecku? Otázka je legitímna, ale ja už nemôžem vstupovať do toho, ako majú platy zvýšiť," povedal. Je za to, aby jeden koncern vyplácal zamestnancom rovnako vysoké platy.

Na adresu Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko sa premiér Fico nevyjadril. „Ja sa nemienim o Kotlebovi baviť. Ja nebudem o tejto strane hovoriť," uzavrel tému po otázke moderátora, ktorý sa pýtal na jeho názor na návrh generálneho prokurátora, ktorý navrhol ĽSNS zrušiť. Fico si myslí, že ľudia nemajú dostatok znalostí o histórii a o SNP a je nevyhnutné im to vysvetľovať. „Mňa zaujíma, čo urobíme s tým, že myšlienky fašizmu majú podporu vo vypálených dedinách. My sme zlyhali, bola chyba, že sme po 89-tom nevenovali pozornosť SNP a hodnotovým veciam. Chcem ľuďom vysvetľovať, čo sa udialo," dodal.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu