Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štrajk vo Volkswagene sa skončil: Mzdy porastú o 14 percent, ľudia dostanú aj ďalšie bonusy

Ostrý štrajk zamestnancov vo fabrike Volkswagen v Bratislave sa skončil. Zobraziť galériu (4)
Ostrý štrajk zamestnancov vo fabrike Volkswagen v Bratislave sa skončil. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Štrajk v slovenskom Volkswagene končí. V pondelok o 6.00 sa výroba obnoví v plnej miere. Moderné odbory Volkswagen a ich zamestnávateľ sa v nedeľu dohodli na novej kolektívnej zmluve. Po skočení rokovaní o tom informovali odbory i Volkswagen Slovakia.

Podľa novej kolektívnej zmluvy sa platy zvýšia o 14,2 percenta postupne do novembra 2018. Zároveň zmaestnanci dostanú jednorazovú platbu vo výške 500 eur. Ako na brífingu informoval predseda odborov Zoroslav Smolinský, zamestnanci tiež nad rámec zákona dostanú jeden deň dovolenky. Šesťdňový štrajk v slovenskom Volkswagene sa tak končí, v pondelok o 6.00 sa výroba obnoví v plnej miere.

Štrajk vo Volkswagene sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Novú zmluvu dohodli na dva roky

Novú kolektívnu zmluvu dohodli Moderné odbory Volkswagen a ich zamestnávateľ na viac ako dva roky, od 1. júna do 31. augusta 2019. "Týmto spôsobom sme sa rozhodli prispieť k zabezpečeniu dlhodobej perspektívy pre našich zamestnancov aj pre spoločnosť," uviedla hovorkyňa Volkswagenu Lucia Kovarovič Makayová. Ako spresnila, tabuľkové tarifné mzdy sa zvýšia o 4,7 % k 1. júnu, ďalších 4,7 % si zamestnanci pripíšu k 1. januáru 2018 a zvyšných 4,1 % od 1. novembra 2018 do 31. augusta 2019. "S novým systémom bude možné od roku 2018 zvýšiť tarifnú triedu vyššiemu počtu zamestnancov v rámci organizačnej jednotky v priebehu jedného roka," dodala Makayová.

Členovia predstavenstva Volkswagenu Slovakia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Podľa predsedu odborov Zoroslava Smolinského sa vo firme zrušia tarifné triedy 1 a 2. Noví zamestnanci budú od 1. augusta tohto roka nastupovať s tarifnou triedou 3, pričom doterajší zamestnanci v tarifnej triede 2 budú preradení automaticky do tarifnej triedy 3.

Zamestnanci tiež nad rámec zákona dostanú jeden deň dovolenky. Ten bude platiť pre roky 2018 a 2019 za predpokladu platnosti dohody o konte pracovného času. Volkswagen tiež vyplatí náhradu príjmu počas prvých troch dní pracovnej neschopnosti vo výške 40 % priemernej mzdy. Zvýši sa tiež príspevok pre dobrovoľných darcov krvi. Oficiálne vyhlásenie ku kolektívnej zmluve dá spoločnosť na brífingu v pondelok o 10:00. "Všetky body, ktoré sme chceli, máme v podstate uzatvorené," zhodnotil po rokovaniach Smolinský, ktorý poďakoval všetkým zamestnancom, ktorí sa do štrajku zapojili.

Štrajk vo Volkswagene sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: OdboráriŠtrajkVolkswagen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu