Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Vzťahy Kisku a Fica na bode mrazu: Po dlhom mieri prišli tvrdé útoky, rozbehol to vládny špeciál

Robert Fico, Andrej Danko a Andrej Kiska Zobraziť galériu (6)
Robert Fico, Andrej Danko a Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Potichu sa nám rozhorel ostrý boj medzi prezidentom a najvyššími predstaviteľmi vlády. Osobná anymozita medzi slovenskou politickou špičkou vrela dlho pod pokrývkou. Dnes už je to všetko inak. Kiska, Fico, Kaliňák a Danko zhodili masky a pustili sa do seba!

Jedným z možných vysvetlení je fakt, že Kiska nejde vláde na čele s Ficom po ruke. Nespráva sa ako jeho predschodca Ivan Gašparovič, o ktorom sa hovorilo ako by bol členom Smeru. Vyčíta Kaliňákovi, že by mal odstúpiť. Za Fica sa dokonca hanbil, keď prednášal v OSN.

Fico často vyčíta Kiskovi úlohu poradcov, ktorí ho akoby riadili. Tiež mu vyčítal vyznamenných ľudí - napríklad Michala Kaščáka, riaditeľa festivalu Pohoda. Slovné prestrelky vyvrcholili až v posledných týždňoch. Rozbuškou sa stal spor o využívanie vládneho špeciálu prezidentom.

Predseda strany Smer-SD a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Kauza vládny špeciál

Ostré náboje začali predstavitelia vlády páliť po Kiskovi najmä v súvislosti s lietaním na vládnom špeciáli. Predseda parlamentu tento Kiskov "papalášizmus" kritizoval už dlhšie. Smeráci pritvrdili najmä po parlamentnej správe ministra vnútra, ktorý povedal, že Kiska od začiatku prezidentovania prelietal na "súkromné účely" až milión eur. Kiska mu oponoval, že klame, lebo mu povedal, že vládny špeciál môže využívať stále, keďže sa nedá oddeliť súkromná cesta od pracovnej cesty.

Vzťahy Kisku a Fica
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Zemiar a Jozef Vydra)

Zmení bábätko vzťahy?

Kiska to Kaliňákovi oplatil rovnakou mincou. Kým posledný rok Kiska iba jemne naznačoval, že by si mal Kaliňák zbaliť kufre a odísť z ministerstva vnútra, tak v poslednom prejave voči nemu otvorene povedal, aby už konečne odstúpil. Nový rozmer vzťahov medzi Kiskom a predstaviteľmi vlády, dala správa, že prezident čaká na tretie dieťa so súčasnou ženou. Zmiernia koaliční predstavitelia rétoriku?

Vzťahy Kisku a Fica
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Dva mentálne svety

Podľa politológa je konflikt medzi Ficom a Kiskom prirodzený, keďže ide o dva mentálne svety. "Zatiaľ čo jeden už desať rokov vytvára priaznivé podmienky na rozvoj korupcie a klientelizmu, ten druhý na tento patologický prvok súčasnej demokracie upozorňuje a dokonca si na svojej kritike korupcie urobil svoju hlavnú programovú agendu," povedal pre Topky Radoslav Štefančík.

Navyše, Fico nie je zvyknutý na kritiku. "Okolo seba má množstvo servilných ľudí, ochotných za primeraný bakšiš predať aj svoju dušu. Takže, jeho sporadické hysterické výlevy na adresu prezidenta sú odrazom neprimerane zvládnutej záťaže z kritiky na jeho osobu," hodnotí politológ.

Danko s Kiskom úsmev sebe často nevenujú
Zobraziť galériu (6)
Danko s Kiskom úsmev sebe často nevenujú  (Zdroj: TASR)

Bez myšlienky, iba s útokmi

Ďalšími dôvodmi konfliktov môže byť stratégia politickej komunikácie. "Robert Fico len málokedy dokáže vniesť do politiky pozitívnu myšlienku. Spravidla sa jeho komunikácia orientuje na vytváranie strachu, hystérie a fiktívnych nepriateľov. Jeho voliči vyhľadávajú alfasamca, ktorý sa dokáže tváriť, že obraňuje záujmy svojich voličov. Keďže mnohí fiktívni nepriatelia Roberta Fica (migranti, Rómovia, Maďari) prestali byť časom aktuálnym problémom, vyhľadáva neustále nových," pokračuje analytik a pripomína, že "vzhľadom na impotenciu slovenskej opozície si vybral na mušku práve toho, ktorý mu nedávno vo voľbách hlavy štátu udelil poriadne K. O. Premiér však pred druhým kolom tohto súboja ako keby zabudol, akú nakladačku v tom prvom kole od Andreja Kisku utŕžil."

Súboj o rozdielnych voličov

Radoslav Štefančík pritom upozorňuje, že Fico a Kiska nesúperia o toho istého voliča. Voliči Smeru sú v priemere duchovní dediči bývalého HZDS, ZRS, KSS a sčasti aj SNS. Kiska naopak oslovuje pravicových voličov, ktorí sú prozápadne orietnovaní a nezbožňujú Putinov režim v Rusku. "Ficovi voliči potrebujú nad sebou autoritársky pôsobiaceho muftiho, a nie človeka, ktorého charakteristickým znakom je neustála snaha o diskusiu kombinovaná s mimoriadne úspešným charitatívnym projektom."

Skúsi ešte raz boj o prezidentský palác?
Zobraziť galériu (6)
Skúsi ešte raz boj o prezidentský palác?  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Ich vzťahy sa dajú do budúcnosti označiť prívlastkom studená vojna. K ostrému výpadu nedôjde, no budú sa striedať obdobia uvoľnenejšie s napätejšími. "Napätie by sa mohlo vyostriť pred ďalšími prezidentským voľbami, ak by si Fico zmyslel, že to skúsi ešte raz," uvažuje politológ. No nakoniec zrejme u Fica preváži racionálny postoj a snaha zabezpečiť radšej novú vládnu koalíciu namiesto prezidentského pálaca. "Zrejme sa bude snažiť skôr o to, aby zloženie vládnej koalície po nasledujúcich parlamentných voľbách dostatočne zabezpečovalo beztrestnosť všetkých tých, ktorí sú už niekoľko rokov pri moci a tvária sa, že sú tu pre nás," zakončil pre Topky odborník.

Kiskove hriechy podľa koalície

Kritizuje korupciu vlády

Chce, aby Kaliňák odstúpil

Nevymenoval ústavných sudcov (bývalých smerákov)

Vracia koaličné zákony

Lieta vládnym špeciálom domov

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu