Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spor v Smere: Fico a Maďarič na nože kvôli RTVS

Marek Maďarič a Robert Fico
Marek Maďarič a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister kultúry Marek Maďarič nemá chuť verejne polemizovať s premiérom Robertom Ficom (obaja Smer-SD) o úrovni práce vedenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Maďarič to dnes uviedol po zasadnutí vlády.

Minister reagoval na kritiku RTVS pod vedením Václava Miku, ktorú Fico vyslovil v utorok (4. 4.) na HNClube organizovanom Hospodárskymi novinami. Podľa premiéra hrajú verejnoprávne médiá hru o sledovanosť, na základe čoho vedenie RTVS zlyhalo. "Myslím si, že musí dôjsť k výmene vedenia RTVS," uviedol Fico.

„Nemám chuť polemizovať s pánom premiérom cez médiá,“ reagoval Maďarič na tieto slová, ktoré prichádzajú pred koncom funkčného obdobia Miku a voľbou nového šéfa RTVS v parlamente. Šéf rezortu uviedol, že nevie, či sa Mika prihlási do výberu. On osobne si vie na poste šéfa RTVS v nasledujúcich rokoch predstaviť „odborníka“.

Na otázku, či ostré výroky Fica z poslednej doby na adresu RTVS môžu ovplyvniť výsledok voľby v parlamente Maďarič uviedol, že to záleží na poslancoch, či sa nechajú ovplyvniť. Premiér podľa ministra môže poslancom niečo odporúčať. „Myslím, že nejaké rozhovory na úrovni poslaneckého klubu na túto tému sú ďaleko účinnejšie ako nejaké vyjadrenia cez médiá,“ doplnil.

„Môj osobný pocit je, že je tam množstvo kvalitných programov, ale pokiaľ ide o spravodajstvo, ja ho takisto vnímam ako nevyvážené,“ uviedol dnes na adresu RTVS minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). „Nie je objektívne a férové a párkrát som to pocítil aj na vlastnej koži,“ vysvetlil.

Voľba nového generálneho riaditeľa RTVS sa v pléne Národnej rady SR uskutoční 22. júna. Výzva bude zverejnená 7. apríla, 10. mája je termín na doručenie prihlášok kandidátov, o deň neskôr sa budú za prítomnosti členov výboru otvárať. Verejné vypočutie kandidátov je naplánované na 30. mája.

SaS protestuje proti snahe premiéra Fica privlastniť si RTVS

Opozičná strana SaS protestuje proti snahe predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) privlastniť si verejnoprávny RTVS. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda strany Ľubomír Galko v reakcii na ďalšie kritické výroky, ktoré premiér RTVS adresoval.

"Robert Fico bezprecedentným spôsobom zaútočil na RTVS, ktorá má byť nezávislá. Každý diktátor by chcel mať svoju vlastnú televíziu a on ním nepochybne je," povedal. Podľa Galka si mnohí pamätajú časy, kedy Slovenská televízia bola len hlasnou trúbou vlády Vladimíra Mečiara. "Premiér tvrdí, že RTVS je opozične ladená, čo je totálny nezmysel. Dôkazom je, že aj SaS podala niekoľko sťažností na RTVS, ale podali sme ich tam, kde sa to má robiť, teda na Radu RTVS. Nech Fico urobí to isté, ale nech nezneužíva moc na ovládnutie tohto média," apeloval Galko.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová poukázala na fakt, že minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) vypúšťa do sveta úplne iné posolstvá ako premiér. "Maďarič vníma vývoj v RTVS ako pozitívny a tvrdí, že generálny riaditeľ Václav Mika by mal zase kandidovať. Takéto protichodné stanoviská sú nebezpečné," doplnila Jana Kiššová (SaS), podľa ktorej takúto prestrelku medzi dvoma členmi vlády môže verejnosť vnímať ako prejav nedôvery voči ministrovi Maďaričovi, resp. odkaz Mikovi, že ak predsedovi vlády nepôjde po ruke, nechá ho odvolať.

Viac o téme: Robert FicoMarek MaďaričRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu