Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Primátor Nesrovnal dopláca na lacné gestá: Výzva, aby vysvetlil verejnosti podporu herniam

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pasuje sa najväčšieho bojovníka proti hazardu v Bratislave, neberie ohľady na zákony a prevádzkovateľom, ktorí volajú po ich rešpektovaní odkazuje, že sa s nimi pokoná na súde. Zdá sa však, že namiesto vidiny zbierania lacných politických bodov strieľa Ivo Nesrovnal do vlastných kolien.

V posledných dňoch sa verejnosť dozvedela, že striktný postoj k zákazu hazardu zaujíma len pred mikrofónmi, no za dverami svojej pracovne vydáva súhlasné stanoviská na prevádzky v meste, hoci to nie je jeho povinnosť. A chystá ďalší osudový krok, nad ktorým právnici krútia hlavami.
Minulý mesiac jeho VZN na zákaz neprešlo a teda nevynieslo primátora na víťazný piedestál. Zaťato preto predloží rovnaký návrh opäť, hoci ho 17ti poslanci vyzvali na možnosť hlasovať o zákazoch jednotlivo podľa typov budov tak, ako im to umožňuje zákon. Opakovať hlasovanie mu však legislatíva neumožňuje a to je podľa prevádzkovateľov ďalší dôvod na úspešný súdny spor s mestom.

Za pravdu im dáva aj uznávaný odborník na správne právo prof. Peter Škultéty, ktorý sa do médií vyjadril, že rokovací poriadok nemá žiadnu právnu oporu a je vylúčené aby bol postavený pred zákon. "Je vylúčené, aby sa na základe tej istej petície hlasovalo o VZN.  To sa ešte v histórii nestalo. Bol by to  jednoznačne nesprávny úradný postup a dotknuté právnické osoby (prevádzkovatelia) majú potom oprávnenie sa domáhať zrušenia takéhoto VZN. Umožňuje to dokonca aj nový správny súdny poriadok a je tiež možné iniciovať protest cez prokurátora. Tie právne možnosti sú veľmi široké."

Ďalším hlasovaním podľa Dominiky Lukáčovej z Asociácie zábavy a hier (AZAH) primátor nezákonne prekračuje svoje kompetencie. "V týchto dňoch podnikáme viaceré kroky, aby sme na jeho protiprávne konanie upozornili príslušné orgány a zamedzili mu. Samozrejme nemôžeme zverejňovať konkrétne opatrenia. Určite by však primátor mal na zastupiteľstvo predložiť stanovisko právneho oddelenia mesta. Vzhľadom na jednoznačnosť jeho protiprávneho postupu máme dôvod pochybovať o jeho vyhláseniach, že právnici mesta s týmto postupom súhlasia a opakovanie hlasovania je údajne v poriadku. Myslíme si, že takýmto stanoviskom logicky disponovať nemôže a vedome zavádza verejnosť aj poslancov, pretože bezhlavo bojuje o sympatie verejnosti, ktorá je už však celou touto kauzou okolo zákazu hazardu značne znechutená a vyčerpaná."

Bratislavská petícia za úplný zákaz hazardu je dva roky stará. Medzitým štát hazard výrazne zreguloval a dal samosprávam kompetencie nezakazovať ho plošne, ale rozhodnúť sa, v ktorých typoch budov prevádzky zakážu.V krčmách či reštauračných zariadeniach už prístroje nesmú byť po novom vôbec. AZAH preto oslovil agentúru POLIS, aby pri tejto otázke zistila aktuálne nálady v spoločnosti. Z prieskumu vyplynulo, že až polovica Bratislavčanov zmenila na úplný zákaz názor a 80% sa dokonca obáva dôsledkov takejto prohibície a preto by radšej hazard prísne regulovala. Tento prieskum zohľadňovali aj poslanci, ktorí rovnako volajú po obmedzení hazardu. "Budúci rok sú však komunálne voľby. Množstvo čelných predstaviteľov takzvaného boja proti hazardu kandiduje na najvyššie posty v samospráve a upútavajú na seba pozornosť iba touto témou, preto nemajú záujem o skutočné a konštruktívne riešenia tejto problematiky." dodáva Lukáčová z AZAH.

Výpadok tri milióny eur z mestskej kasy však nie sú jediným argumentom zástancov regulovaného hazardu. Viaceré mestá v Česku avizujú, že plošný zákaz tohto podnikania v praxi nefunguje a upúšťajú od prohibície, pretože im čierny trh prerastá cez hlavu. Zakazovať hazard si podľa Lukáčovej môže v dobrej viere dovoliť kmeň niekde v Afrike, ale nie krajina v strednej Európe s neobmedzeným prístupom na internet. "Nelegálne weby každoročne pripravujú štáty o miliardy. Jediné, na čo sa treba zamerať v otázke problematiky hazardu je ochrana rizikových skupín hráčov prostredníctvom jeho rozumnej regulácie. Zmysluplné je prijímať zákony a opatrenia na ich ochranu a nie posielať ich na nekontrolovaný internet, kde môžu aj neplnoletí fungovať na kreditných kartách rodičov."

Podľa AZAH primátor stále neodpovedal na často kladenú otázku, kde bude hľadať chýbajúce peniaze. "Už rok odpovedá, že "ich niekde nájde". Vieme však s istotou povedať, že ich bude hľadať vo vreckách obyvateľov Bratislavy, v podobe zvýšenia rôznych daní. 80% ľudí v prieskume odpovedalo, že herne nenavštevuje a s hazardom nemá žiadnu priamu skúsenosť. Pán primátor ich však už všetkých zapojil do veľkej hazardnej hry s financiami mesta a v rukách pritom nemá žiadne dobré karty." uzatvára Lukáčová.

Viac o téme: HazardBratislavaIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu