Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bugárovci kritizujú praktiky niektorých politikov: Je to absolútne neprípustné

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd považuje za neprípustné, že časť politických predstaviteľov na Slovensku nemá žiadne problémy s relativizovaním či dokonca s legitimizovaním skutkov aktérov a činovníkov vojnovej Slovenskej republiky. Uvádza sa to v jej vyhlásení pri príležitosti 78. výročia vyhlásenia Slovenského štátu.

"Ľahostajný postoj k prejavom extrémizmu priživujúceho sa na tradíciách štátu, ktorý vznikol z vôle Hitlera a bol satelitom hitlerovského Nemecka, ignoruje jeden z kľúčových problémov dnešného Slovenska a to udržateľnosť tolerantnej demokracie a viacnárodnostného štátu v jadre Európskej únie, bez ktorej si budúci vývoj nevieme predstaviť," zdôrazňuje strana vo vyhlásení.

Podľa Mosta-Híd vo vyspelej demokracii, za ktorú sa Slovensko považuje, nemožno legitimizovať ideológiu, praktiky, symboly, ani interpretácie, ktoré sa otvorene či skryte hlásia k rasovej, etnickej a náboženskej intolerancii a nenávisti, tak charakteristickej pre vojnový Slovenský štát. "Ich ignorovanie je smrteľne nebezpečné najmä pre demokraciu v štáte s výrazným podielom menšín, akým je Slovenská republika dnes," stojí vo vyhlásení Mosta-Híd.

Strana aj preto zdôrazňuje pri tomto výročí, ktoré niektorí jednotlivci a politické subjekty chcú zneužiť, že jestvujú hranice, za ktorými už akúkoľvek totalitu nemožno v našej spoločnosti akceptovať. "Vyzývame k tomu všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov Slovenska, ale aj politické strany, ktorým nie je osud demokracie v našom štáte ľahostajný," podčiarkuje vo vyhlásení.

Viac o téme: Most-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu