Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Dôkaz, že Nesrovnal klamal: Za pokazené hlasovanie o hazarde môže aj on, VEĽKÁ ANKETA!

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza hazardu v Bratislave nekončí. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal síce v piatok obvinil časť poslancov mestského zastupiteľstva z toho, že kvôli nim neprešlo VZN o zákaze hazardu v meste, objavilo sa ale video, ktoré ukazuje situáciu v inom svetle.

Primátor Bratislavy sa dnes na krátkom brífingu k ostro sledovanej téme vyjadril a stojí si za svojím. „Bol pošliapaný názor 136 139 Bratislavčanov v historicky najväčšej petícii. Skupina 17 poslancov pošliapali dvakrát svoje vlastné vyhlásenia, popreli svoj podpis pod petíciou a popreli svoje vlastné hlasovanie z 26.januára. Toto hlasovanie smeruje k zabetónovaniu súčasného stavu a takýto výsledok ja nemienim akceptovať,“ uviedol na úvod s tým, že: „Preto zvolávam petičný výbor, aby sme dohodli ďalší postup, pretože chcem, aby o nariadení mestské zastupiteľstvo rokovalo opätovne.“

Nesrovnal chce, aby sa hlasovalo o pôvodnom návrhu, tak ako to navrhla petícia, tzn. absolútny zákaz. „Poslancov budem žiadať, aby vyhoveli tomuto návrhu. Ak by to prešlo, bude to prvýkrát, keď Bratislava bude mať navrch pred kasínami a herňami. Bude to Bratislava, ktorá bude ťahať za dlhší povraz a nemusí sa potupne prizerať rozširovaniu kasín a herní na svojom území. Je to zápas, ktorý sa pre mňa nikdy nekončí,“ odhodlane vyhlásil primátor. 

Nesplnený sľub Nesrovnala

Poslanec Slavomír Drozd totiž ešte vo štvrtok ráno chcel, aby Nesrovnal nechal hlasovať o procedurálnom návrhu, podľa ktorého by sa jednotlivo hlasovalo o štyroch bodoch, aby sa hazard mohol regulovať. „O tom sa, myslím, nemusí hlasovať, proste to zohľadníme pri hlasovaní. Keď to niekto navrhne, tak to tak bude,“ odpovedal Nesrovnal a neskôr dodal: „Čiže budete hlasovať jednotlivo, ako to navrhol pán poslanec Drozd.“ 

Svoje slovo však primátor nedodržal, čo neskôr viedlo k tomu, že Všeobecne záväzné nariadenie nakoniec neprešlo. Vznikajú špekulácie, podľa ktorých by za touto situáciou mohla byť finančná skupina, ktorá vraj tlači na to, aby sa hazard preniesol na internet.

Poslanci, ktorí nechcú plošný zákaz hazardu v meste, tvrdia, že boj nevzdávajú a chcú presadiť prísnu reguláciu. Ako sa vyjadrili v tlačovej správe, zároveň verejne sľubujú, „že ak sa regulácia ukáže ako neúčinná, sú ochotní o plošnom zákaze hlasovať na budúci rok". Chcú zvolať mimoriadne zastupiteľstvo, kde návrh VZN predložia opäť tak, aby umožnil nielen plošný zákaz, ale aj prísnu reguláciu hazardu.

„Chceme, aby zo sídlisk a z obytných štvrtí zmizli herne, ktoré ľuďom vadia a prekážajú. Zároveň si uvedomujeme, že hazard nezmizne jednoduchým zákazom, ako sa snažia presviedčať niektorí aktivisti a politici, ktorí si na jednoduchých, čierno-bielych riešeniach, robia volebnú kampaň. Preto presadzujeme prísnu reguláciu hazardu, podobnú tomu, aká je v iných veľkých mestách – vo Viedni či v Budapešti, kde tiež zostali zachované napríklad kasína v hoteloch,“ uvádza vo vyhlásení skupina 17 poslancov.

Viac o téme: BratislavaIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu