Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Od trojice poslancov očakávali v úvode schôdze ospravedlnenie: Nedočkali sa

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dajú v úvode druhého dňa 12. schôdze parlamentu priestor trojici poslancov na ospravedlnenie za svoje výroky, ktoré vyslovili v pléne počas októbrovej schôdze.

„Mandátový a imunitný výbor NR SR sa vo všetkých troch podnetoch uzniesol, že im odporučí, aby sa za výroky prednesené na 10. schôdzi Národnej rady SR ospravedlnili v pléne Národnej rady Slovenskej republiky,“ povedal v decembri predseda výboru za Smer-SD Richard Raši. „Ak tak neurobia, podľa zákona o rokovacom poriadku bude ešte raz zasadať výbor a môže rozhodnúť o udelení pokuty až do výšky tisíc eur,“ informoval s tým, že na výbore sa odmietli ospravedlniť. Podnet na poslancov podal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), podľa ktorého sa poslanci výrokmi vysmievajú zo židovského národa. 

Igor Matovič počas rozpravy o rokovacom poriadku prirovnal Židov v koncentračnom tábore k poslancom NR SR, za čo sa však vzápätí ospravedlnil. Vyjadril sa, že priamo v čase vyslovenia problémového výroku sa už v pléne ospravedlnil a dodal, že si za slovami stojí. „Prisahal som na ústavu, ktorá hovorí, že máme slobodu vyjadrovania a ústava stojí nad rokovacím poriadkom,“ povedal v decembri. Dankovi sa tiež nepáčili výroky poslancov ĽSNS, ktorí v rokovacej sále parlamentu hovorili o tom, že v Izraeli vládne apartheid.

Na programe schôdze sú legislatívne návrhy z dielne jednotlivých rezortov. Hlasovať by mali zákonodarcovia o prerokovaných zákonoch, medzi ktorými je novela zákona o štátnej službe, ktorú vrátil prezident Andrej Kiska na opätovné prerokovanie. Hlasovať by mali aj o novele zákona o pobyte cudzincov, o návrhu ústavného zákona o súhlase so zmenami štátnej hranice medzi Slovenskou republikou a Maďarskom. Poslanci by mali taktiež odhlasovať aj návrhy z dielne rezortu práce o sociálnom poistení a o starobnom dôchodkovom sporení. 

Ospravedlnenie sa nekonalo

Poslanci Národnej rady (NR) SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), Milan Mazurek a Stanislav Mizík (obaja ĽSNS) sa za svoje údajne hanlivé výroky v pléne neospravedlnili. Mali tak urobiť dnes v úvode druhého dňa 12. schôdze NRSR. Poslancom tak hrozí pokuta 1000 eur.

Matovič na rokovaní chýbal, ospravedlnil sa z neho. Mazurek a Mizík v pléne vystúpili, ale neospravedlnili sa za svoje výroky o islame. Za tými si stoja. Svoju formu ospravedlnenia adresovali predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS), ktorý na poslancov dal podnet. Označili ho za obhajcu islamu a ospravedlnili sa mu za to, ak sa ho dotkli ich výroky o islame.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) poslancov ĽSNS napomenul. "Zneužili ste priestor na ospravedlnenie na obhajobu toho, za čo ste sa mali ospravedlniť," reagoval Hrnčiar, ktorý viedol na začiatku dňa schôdzu. Poslankyňa OĽaNO-NOVA Erika Jurinová je smutná z toho, čo si musela v parlamente vypočuť z úst kotlebovcov. "Je mi strašne ľúto, že sa tu oháňate kresťanstvom a pán Mazurek bol jeden z tých, ktorý by neváhal hodiť dlažobnú kocku do ženy," povedala.

Predseda mandátovo-imunitného výboru Richard Raši (Smer-SD) zdôraznil, že výroky spomínaných poslancov sa dotkli mnohých ľudí. "Dnes išlo o to, aby ste slušne povedali 'prepáčte'. Ale vy ste to zneužili na svoju propagandu. Vaše výroky sa nedotkli predsedu parlamentu Andreja Danka. Dnes stačilo povedať len 'prepáčte'. Vy sa hlásite ku kresťanstvu. A pritom ste porušili mnohé z princípov kresťanstva. Šírite prejavy neznášanlivosti a extrémizmu," odkázal Raši kotlebovcom.

Predseda parlamentu na poslancov ĽSNS reagovať nemieni. Jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková však uviedla, že predseda oceňuje, že poslanci ĽSNS prišli do pléna bez odznakov propagujúcich ich stranu. Ich vystúpenie však nepovažuje za ospravedlnenie a ďalšie kroky sú na mandátovo-imunitnom výbore parlamentu.

Matovič sa mal ospravedlniť za to, že prirovnal situáciu opozičných poslancov v parlamente k situácii Židov v koncentračných táboroch. Tvrdí, že už to v pléne urobil priamo počas vystúpenia, v ktorom použil toto prirovnanie. "Slovenskí Židia sa týmto výrokom necítia dotknutí, možno ho niektorí považujú za nevhodný. Ale ja som sa už ospravedlnil priamo v rokovacej sále," povedal.

Podľa Rašiho by však takéto gesto nemalo byť ničím výnimočným v situácii, ak sa výroky niekoho dotknú. Mazurek a Mizík sa mali ospravedlniť za to, že islam nazvali "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla". Kotlebovci od začiatku vyhlasovali, že za svojimi výrokmi si stoja.

Viac o téme: Richard Raši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu