Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska nepochodil: Neuspel s námietkami voči sudcom I. senátu

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Prezident SR Andrej Kiska neuspel s námietkami predpojatosti voči sudcom I. senátu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorí majú rozhodnúť o sťažnosti nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov. Podľa utorkového (24.1.) rozhodnutia námietkového senátu sudcovia I. senátu Milan Ľalík, Peter Brňák a Marianna Mochnáčová nie sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v danom konaní.

Záležitosť sa týka sťažnosti piatich sudcov, ktorých ako kandidátov schválených parlamentom prezident odmietol vymenovať za sudcov ÚS SR. Ide o Jána Bernáta, Miroslava Duriša, Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu a Janu Laššákovú. Podľa hlavy štátu nespĺňali nároky spojené s takýmto postom.

Námietku predpojatosti voči sudcom I. senátu ÚS, ktorý vlani sťažnosť prijal na ďalšie konanie, podal prezident Kiska koncom októbra. Zároveň dal podnet na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania voči členom tohto senátu. Argumentoval tým, že sa dopustili voči nemu procesnej diskriminácie, keď sťažnosť nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov pred jej prijatím nedostal ako účastník konania na vyjadrenie.

Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková následne odmietla podanie návrhu na disciplinárne konanie s tým, že postup sudcov I. senátu bol v súlade so zákonnými procesnými pravidlami týkajúcimi sa konania pred ÚS a nemohol spôsobiť porušenie procesných práv prezidenta. Ako dnes informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová, o námietkach predpojatosti rozhodol v utorok II. senát v zložení Lajos Mészáros, Ľudmila Gajdošíková a Ladislav Orosz.

Viac o téme: SudcoviaAndrej KiskaUstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu