Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska má v tom jasno: Štvavé slovo spravilo to, že zabili niekoľkých Poliakov

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Politika je často pretkaná osobnými útokmi a obvineniami o tom, kto je väčší zlodej a podvodník. Úlohou politikov však nie je urážať, ale diskutovať o riešeniach problémov, ktoré trápia ľudí. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal prezident SR Andrej Kiska.

Občania musia podľa neho získať späť dôveru v štát a v to, že politici riešia problémy, s ktorými sa dennodenne stretávajú. Za jeden z dôvodov, prečo sa dnes ľudia cítia neistí, označil prezident umelé vyvolávanie strachu zo strany politikov. "Populisti pracujú so strachom, politici pracujú s odvahou. Je úlohou politikov dávať ľuďom sebavedomie a nádej," povedal.

Podľa Kisku sa často zabúda na váhu slova a spôsob, akým sa používa. Ako podotkol, vo Veľkej Británii sa pred referendom o brexite často opakovalo, že zdrojom frustrácie v krajine sú práve ľudia z východnej Európy. "Štvavé slovo spravilo to, že niekoľko mladých Poliakov bolo zabitých. My si preto musíme určiť jasné pravidlá a hranice, za ktoré nesmieme povoliť, aby sa vchádzalo," skonštatoval prezident s tým, že na sociálnych sieťach ľudia často nad nenávistnými slovami mávnu rukou, a tým otvárajú cestu extrémizmu a fašizmu.

Slušnosť od poslancov sa nedá vynucovať zákonom

Slušnosť sa nedá vynucovať zákonom, tú si musia od poslancov vyžadovať ľudia, ktorí ich volili. Na margo novely Rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike povedal prezident SR Andrej Kiska. Priznáva však, že zákon je záväzný pre každého občana a poslanci by mali ísť príkladom jeho rešpektovaním.

Nový rokovací poriadok môže podľa prezidenta porušovať ústavné práva parlamentných poslancov. "Vytvára možnosť neprimeraného tlaku v NR SR väčšiny voči menšine," uviedol. Ako tvrdí, emočné napätia v parlamente vznikali práve vtedy, keď väčšina využívala obštrukciu voči menšine. Kiska si však myslí, že jasnú predstavu, ako sa má poslanec správať a vystupovať, musia mať a vyžadovať voliči. "Je to ešte beh na dlhú trať," skonštatoval.

Kiska nerieši špekulácie o založení vlastnej politickej strany

Prezident SR Andrej Kiska nerieši dohady o tom, že po skončení úradovania v Prezidentskom paláci si založí politickú stranu. "Neriešim špekulácie, čo bude potom," povedal v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Za sebou má polovicu funkčného obdobia v pozícii prezidenta a ďalšia ho čaká. "Počas tejto doby sa chcem sústrediť na svoju prácu," skonštatoval. Ako tvrdí, do konca svojej funkcie bude nezávislým a nestranným prezidentom.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu