Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Premiér Fico odhalil odvážne ciele na rok 2017: Tieto zmeny čakajú Slovákov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Strana Smer-SD chce dať tento rok všetku energiu na domáci front. Chce, aby ľudia dôverovali vláde. Práve dôvera je podľa predsedu Smeru-SD a vlády SR Roberta Fica potrebná na boj s extrémizmom. Premiér zároveň odmieta reči o predčasných voľbách.

"Máme eminentný záujem všetku energiu v roku 2017 vrhnúť na domáci front. Najlepšou hrádzou proti extrémizmu a diletantom je, ak ľudia dôverujú vládnej štruktúre. Ak dôverujú, že je schopná prinášať výsledky, ale predovšetkým, ak dobré hospodárske výsledky sa pretavia do každodenného života," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Fico s tým, že pre Smer-SD bude rok 2017 rokom akcie.

Opatrenia, ktoré idú robiť ministri jeho vlády, majú podľa Fica spoločné, že budú ľavicové. "Smer-SD je ľavicová sociálno-demokratická strana a máme eminentný záujem robiť politiku tohto druhu," zdôraznil Fico s tým, že tento rok chce Smer-SD ešte viac pretaviť do života ľudí to, že sa ekonomike a verejným financiám darí.

Opätovne vyzdvihol, ako Slovensko zvládlo predsedníctvo v Rade Európskej únie. Pripomenul aj vlaňajšie voľby a vytvorenie vlády, ktorú opäť označil za "vládu historického kompromisu". Napriek odlišnostiam je dnešná vláda podľa Fica mimoriadne stabilná. Premiér opätovne odmietol reči o predčasných voľbách.

"Aj verejnosť akceptuje, že profesionalita a odbornosť je to, čo k tejto vláde patrí. Je to najlepšia odpoveď pre všetkých tých, ktorí vymýšľajú nezmyselné príbehy o predčasných voľbách. Ale predovšetkým je to najlepšia hrádza proti extrémizmu a diletantom, ktorí dnes na slovenskej politickej scéne nechýbajú," zdôraznil Fico.

Ministri za Smer-SD pripomenuli priority ich rezortov na tento rok. Šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker plánuje okrem iného obnovu nemocníc aj budovanie nového detenčného centra, ktoré Slovensku chýba. Vicepremiér pre investície Peter Pellegrini vyzdvihol pomoc menej rozvinutým regiónom. Chce tiež internet pre všetkých bez ohľadu na sociálne postavenie.

Minister hospodárstva Peter Žiga hovoril o nových investíciách a s tým súvisiacich nových pracovných miestach, o zlepšovaní podnikateľského prostredia vrátane znižovania administratívnej záťaže. Chce tiež férové ceny energií pre konečných odberateľov. Minister práce Ján Richter zopakoval plán zamerať sa na podporu mladých rodín, na znižovanie nezamestnanosti ako aj na odstránenie nezrovnalostí pri tzv. starodôchodcoch.

Vláda mieni motivovať ľudí, aby začali pracovať. "Práce je dosť. Zákonom roka je novela o službách zamestnanosti. Mali by sme zhodnotiť doterajšie skúsenosti a umožniť všetkým tým, ktorí majú záujem, aby prácu dostali," povedal Richter s tým, že musí byť rozdiel medzi tými, ktorí poberajú sociálne dávky a pracujú.

Minister kultúry Marek Maďarič vyzdvihol podporu kreatívneho priemyslu, obnovu pamiatok, chce tiež dokončiť múzeum holokaustu v Seredi, ktoré by malo pomáhať mladým ľuďom priblížiť hrôzy holokaustu. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák hovoril o potrebe riešiť bezpečnosť v rómskych osadách. Plánuje ďalej otvárať nové klientské centrá a pracovať na tom, aby povinné kvóty na migrantov neboli už témou.

"Tento rok bude zložitý z hľadiska očakávaných výsledkov búrky volieb v dôležitých krajinách Európskej únie. O to dôležitejšie bude, aby slovenská ekonomika stála na vlastných nohách. Mnoho z predsavzatí, ktoré spomínali kolegovia, sú predpokladom toho, aby sme mali zdravý a vyvážený ekonomický rast," uzavrel minister financií Peter Kažimír.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu