Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo chystá veľkú zmenu: Poplatky za návštevu pohotovosti pôjdu výrazne hore

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Projekt Novej pohotovosti by malo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predložiť do medzirezortného pripomienkového konania do týždňa a pol. Povedal to po stredajšom rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker. "Pripravujeme koncept, ktorý zadefinuje pevnú sieť s možnosťou rozširovania o doplnkové siete. Bude na to veľké obstarávanie. Budú pravidlá o tom, v akom čase sa má pacient dostať z ambulantnej sféry do ústavnej pohotovostnej služby. To znamená, že pacient, ktorý potrebuje pohotovostnú ambulantnú službu, by nemal končiť na urgente v nemocnici," dodal Drucker.

Ministerstvo navrhuje pohotovosti, ktoré by mali slúžiť od 16:00 do 7:00 rána v pevnej sieti, počas víkendov 24 hodín nepretržite. "Tá 24-hodinová služba ani v súčasnosti nebola sama daná pohotovosťou. Pretože ambulantný lekár poskytuje zdravotnú starostlivosť v rámci dňa počas ordinačných hodín a potom nastupovala Lekárska služba prvej pomoci," vysvetlil minister.
Drucker pripomenul, že často niektorí pacienti, ktorí by mali s ochorením skončiť u všeobecného praktického lekára, chodia na pohotovosť. "Na tento účel pohotovosť slúžiť nemá," dodal šéf rezortu. Ministerstvo preto plánuje upraviť poplatky za návštevu pohotovosti. V súčasnosti poplatok na urgentoch je 1,99 eura, ministerstvo predpokladá, že by to po novom mohlo byť minimálne päť eur, pri ambulantných pohotovostiach by to malo byť 2 až 3 eurá.

Na druhej strane rozšíriť by sa mohol okruh osôb, ktorým sa poplatok nebude uplatňovať. "To znamená, že ten, kto skutočne potreboval ísť na urgent, tak ten poplatok nebude platiť," uviedol Drucker. V súčasnosti od poplatku zákon oslobodzuje pacienta v prípade následnej hospitalizácie. "My hovoríme, že to môžu byť aj iné dôvody napríklad uloženie na expektačnom lôžku," poznamenal. 

Rezort chce zákonom zmeniť povinnosť slúžiť do 22:00. "Napriek tomu chceme, aby boli pohotovostné ordinačné hodiny dlhšie ako do 22:00, bude to čisto na báze dobrovoľnosti. Chceme stanoviť minimálnu odmenu pre týchto slúžiacich lekárov," doplnil.

Viac o téme: PohotovosťZdravotníctvoTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu