Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Demagógovia vytvárajú strach a budú to robiť aj naďalej, tvrdí Bátora

Jozef Bátora
Jozef Bátora (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

BRATISLAVA - Extrémisti budú využívať strach z imigrácie a z moslimských komunít. Uviedol to profesor na Katedre politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Jozef Bátora. Reagoval tak na otázku, aký bude v roku 2017 ďalší vývoj v Európe v súvislosti s viacerými kľúčovými voľbami.

"Tam treba jasne diferencovať. Ako napríklad nemecký minister vnútra, ktorý nedávno po zásahu voči fundamentalistickej moslimskej skupine pôsobiacej v Nemecku urobil jasnú deliacu čiaru medzi tými, ktorí sú priateľskí moslimskí spoluobčania a radikálnymi fundamentalistami. A to je práve niečo, čo mnohé liberálno-demokratické režimy musia urobiť," zdôraznil Bátora.

Podľa neho liberálne demokracie musia ukázať istú agilnosť pri adresovaní síl, ktoré ohrozujú pokojné spolužitie ich občanov. "Demagógovia ako Hofer či Le Penová tvrdia, že etablované liberálno-demokratické režimy nie sú agilné, neposkytujú nám ochranu voči imigrácii, proti fundamentalistom, proti terorizmu atď. Vytvárajú strach a budú to robiť aj naďalej," upozornil.

Bátora si myslí, že je veľkým testom pre liberálne demokracie, do akej miery sa im podarí tomuto ubrániť. Minuloročné rakúske prezidentské voľby sú podľa neho dobrým príkladom toho, že sa to môže podariť.

Viac o téme: ExtrémistiJozef BátoraDemagógovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu