Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Experti a analytici prinášajú zlé správy: Ďalším útokom nezabránime, už je neskoro!

(Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Útok v Berlíne nie je prekvapením a zabrániť ďalším je teraz už neskoro. Slovenskí analytici sa zhodli, že podobne krvavé útoky, ako zažilo Nemecko v pondelok večer sa budúci rok budú opakovať. Dá sa im ale zabrániť?

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď tvrdí, že teroristický útok v Nemecku predpokladali „analytici, ale aj príslušníci polície či spravodajských služieb." Politológ Ján Baránek taktiež tvrdí, že sa nedá vylúčiť ani ďalší útok počas sviatkov. „Pokiaľ nám islamisti budú chcieť dať niečo najavo, tak sú to druhé najväčšie kresťanské sviatky, takže neviem vylúčiť, že sa niečo také stane," povedal pre Topky, no zároveň dodáva, že nevie, či sa to stane naozaj.

Baránek nevie, či sa budú útoky stupňovať, no o ich opakovaní nepochybuje. „Ten boj sa preniesol aj na pôdu Európskej únie, ako sme videli aj tento rok. Určite môžeme niečo také očakávať," objasňuje známy komentátor. 

Neexistuje vraj žiadne riešenie

Ďalší analytik Milan Žitny uvádza, že voči takémuto typu útokov momentálne neexistuje žiadne riešenie či opatrenia, a to najmä kvôli súčasnému stavu politických vzťahov na svete a slavej kvalite európskych politických elít. „Západ sa správa voči terorizmu podobne ako v medicíne - nesnaží sa postihnúť a zlikvidovať príčiny problému, ale iba potláča prejavy choroby," vysvetľuje Žitný.

Pridáva sa aj Baránek, podľa ktorého je teraz už neskoro. Riešením je podľa neho nepúšťať ďalších migrantov. „To už je jedno, lebo kvantum tých imigrantov je obrovské. A medzi nimi zrejme sú aj potenciálni útočníci," tvrdí a pýta sa, ako chceme bojovať: „Chceme zrušiť vianočné trhy? Chceme zrušiť koncerty? To sa jednoducho nedá. Toto je vec aj tajných služieb, vyšetrovateľov a bezpečnostných zložiek. Bude to ťažké. Zamedziť sa tomu skrátka nedá."

Žitný neprináša ani ďalšie príjemné správy. Analytik hovorí, že ako neexistuje nulové riziko teroristického útoku, tak nejestvuje ani možnosť absolútnej bezpečnosti, čiže absolútnych opatrení na dosiahnutie nulového rizika.

Nie sme primárnym cieľom teroristov

Čo sa týka Slovenska, upozorňuje na fakt, že minister vnútra Robert Kaliňák zvýšiť množstvo policajtov v nákupných centrách. „Je to pochopiteľné a rozumné opatrenie aj bez berlínskeho útoku, dokonca aj bez toho, že by rezort vnútra mal informácie o nejakej reálnej hrozbe. Stopercentnú bezpečnosť to samozrejme neprinesie," tvrdí Žitný.

Naď si nemyslí, že by Slovensko bolo primárnym cieľom pre teroristov. „Hrozba útoku u nás je relatívne nízka, ale určite sa nedá vylúčiť. Ľudia by sa mali správať pozorne a zodpovedne," radí expert a dodáva, že si nemyslí, že je treba po útoku v Nemecku prijať zásadné protiopatrenia.

Lepšie by podľa neho bolo, ak by sa zaviedol „systémový prístup s adekvátnym fyzickým aj mentálnym výcvikom, ale aj so zodpovedajúcou výstrojou". Naď sa ale obáva, že v tomto sme na Slovensku ešte dosť pozadu.

Viac o téme: útok BerlínVianočné trhy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu