Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Danko sa vyznal zo sympatií k Bugárovi: Našiel som v ňom charakter

Andrej Danko a Béla Bugár
Andrej Danko a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Líder SNS a šéf Národnej rady SR Andrej Danko našiel v predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi charakterného človeka. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že koalícia Smer-SD, SNS a Most-Híd je efektívna pre každého z trojice jej členov, lebo stranícke programy sa plnia, a preto nemá záujem o predčasné voľby.

"Béla Bugár miluje svojich Maďarov, bojuje za nich, ale rešpektuje Slovensko. Nie je chyba, keď s niekým nájdete dialóg a viete si veriť. Neskutočne si ho vážim ako človeka, zachoval si svoj charakter a keď vám podá ruku, stojí si za tým," povedal na adresu Bugára Danko.

Zároveň poznamenal, že až 90 percent programu SNS, s ktorým išla strana do volieb, je naplnených. "Politika má byť o kompromise. Ľuďom treba ukázať, že veci sa dajú riešiť. Aj Bugár, aj ja bývame smerom na Šamorín. Nie je jedno, keď stojím v zápche do Bratislavy, či som Slovák, Róm, Maďar alebo Rusín? Všetci máme rovnaké problémy, ktoré nás trápia. Robme silné Slovensko, budujme ho a ukazujme ľuďom pozitívne príklady. Čo dokáže rodina či firma, ak sa tam budú stále hádať?" pýtal sa Danko a zdôraznil, že ak niekto robí zle, najlepšia forma trestu je, keď ste k nemu dobrý.

Na margo koalície poznamenal, že dochádza medzi partnermi aj k súťaži, každý z nich totiž prichádza aj s vlastnými návrhmi. Líder SNS tvrdí, že on osobne priniesol ako politický nováčik do koalície úplne nový pohľad. "Cítim, že sa dopĺňame. Samozrejme, že premiér Robert Fico (Smer-SD) má okolo seba ľudí, ktorí by ho najradšej huckali proti mne. Ale keď my traja si sadneme, nemá v stranách nikto šancu naše rozhodnutia meniť," deklaroval.

Na otázku, ako vníma kauzy Smeru-SD, Danko povedal, že on je predseda SNS, ktorá tiež mala kauzy a prešla očistou. "Je to ich interná záležitosť. Napriek tomu, že sa hovorí o kauzách, Smer-SD si svoje čísla drží. Ak politik robí politiku pre percentá, nikdy nedosiahne cieľ," upozornil s tým, že vnútorné veci každej strany sú ich problémami.

Zároveň uviedol, že ľudia ako Marek Maďarič a Erik Tomáš (obaja Smer-SD) robia všetko pre zhoršenie vzťahov. "Nájdite mi v SNS niekoho, kto by takto komunikoval vo vzťahu k premiérovi. Ja koaličných partnerov o všetkom informujem," zdôraznil s tým, že inú konšteláciu, ako je táto koalícia, momentálne nevidí, a preto SNS nemá záujem o predčasné voľby.

Predseda NR SR sa nevyhol ani téme nového rokovacieho poriadku, za ktorým si stojí. "Veď nemôže niekto jesť v sále, alebo zobrať telefónny zoznam, a čítať ho," zdôraznil. Ten, kto by mal kričať najviac, je podľa jeho slov vláda, lebo parlament výkonnú moc prvýkrát v histórii obmedzil. Ministri budú mať totiž podobne ako poslanci časový limit na dĺžku vystúpení.

V súvislosti s SNS Danko povedal, že má svoju históriu. "Ja som 'refrešol' niečo, čo tu už bolo. SNS nemôže byť iná, ako tá, ktorá obhajuje Slovenskú republiku. Zmenili sme spôsob komunikácie, nedá sa donekonečna biť do hrude a nevidieť vývoj v EÚ," vysvetlil. Podľa Danka zo SNS vybudoval modernú národnú stranu, ktorá má vo vnútri úplne inú atmosféru. "Nevidieť anomálie, rozpory a hádky. Povedal som našim ľuďom, aby začali v SNS myslieť pozitívne. V tom sa SNS zmenila - prestala sa hádať a hašteriť a začala sa zaujímať o problémy ľudí," podotkol.

Danko tu tvrdí, že SNS vie veci z praxe prenášať do života. Spomenul napríklad obnovenie IC vlakov, čo mali národniari aj v predvolebnom programe. "Neobaľujem sa fundovanými analýzami, mňa zaujíma prax. Preto som rád, že keď vezmeme naše programové tézy, napĺňame bod po bode," uistil. V ďalšom roku sa musí podľa jeho slov rozvinúť pozornosť koalície na dôchodcov a mladé rodiny. "Lebo štát si to bude môcť dovoliť. Musíme si začať všímať ľudí v regiónoch," dodal.

Viac o téme: Béla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu