Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico rešpektuje odmietnutie kandidatúry Procházku: Žitňanská je z celej situácie sklamaná

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) rešpektuje rozhodnutie poradného výboru Rady EÚ, ktorý definitívne odmietol Radoslava Procházku ako kandidáta na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Slovensko bude musieť podľa premiéra zrejme vybrať ďalšieho kandidáta.

 „Ja som pána Procházku podporil aj ako predseda vlády. Myslím si, že čo sme mohli urobiť zo strany vlády na naplnenie tejto kandidatúry bolo urobené a toto rozhodnutie, ktoré už som aj ja započul, musím rešpektovať,“ uviedol Fico.

Premiér sa bez oficiálneho oznámenia z Bruselu nechcel k odmietnutiu Procházku bližšie vyjadrovať. „Pravdepodobne, ak sa človek politicky angažuje, tak to môže byť do budúcnosti prekážka pri pokusoch obsadzovať tieto pozície, ktoré sú vnímané právnicky veľmi neutrálne a nezávisle. Bude asi potrebné sa pozrieť po inom kandidátovi, ale aj musím rešpektovať rozhodnutie príslušných orgánov,“ doplnil.

Denník N dnes informoval, že Procházku definitívne odmietli v pondelok (12. 12.) na poradnom výbore Rady EÚ. Procházku pred niekoľkými týždňami vypočul poradný výbor Súdneho dvora, ktorý podľa neoficiálnych informácií nepresvedčil, píše denník.

Procházka podľa svojho vyjadrenia pre Hospodárske noviny stanoviská výboru nepozná, ďalší postup chce nechať na vládu. "Celá táto moja situácia, ktorá začala výsledkom volieb, je niečo, čo v mojom živote muselo prísť, som rád, že to prišlo a vyjdem z toho silnejší, ako som bol predtým," reagoval pre Hospodárske noviny.

Procházka je už druhým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, ktorý je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. Slovensko je poslednou krajinou, ktorá nemá post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ obsadený.

Žitňanskú neteší, že Slovensku neprešiel ďalší kandidát

Ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) neteší, že Slovensko bude musieť opäť vyberať kandidáta na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Reagovala tak na informáciu, že Luxemburg odmietol nomináciu Radoslava Procházku.

Žitňanská pripúšťa, že Slovensko nie je v ľahkej situácii, pokiaľ ide o túto personálnu otázku. "Kandidátov, ktorí by boli také komplexné osobnosti a spĺňali taký široký okruh požiadaviek, ktorý je kladený, na Slovensku nie je veľa," povedala dnes novinárom. Viac sa k téme zatiaľ vyjadrovať nechce, počká si na oficiálnu informáciu a zdôvodnenie odmietnutia. "Zdôvodnenie bude vodítkom pre ďalšie riešenie," poznamenala.

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) so sídlom v Luxemburgu nemôže potvrdiť odmietnutie Radoslava Procházku, bývalého lídra #Siete, za sudcu na Všeobecnom súde Európskej únie (EUGC).

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáRobert FicoRadoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu