Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Postupne plníme programové vyhlásenie vlády, tvrdí Žitňanská: Krok za krokom robíme zmeny

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa domnieva, že v rezorte spravodlivosti postupne plní programové vyhlásenie vlády. Uviedla to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

„Ja si myslím, že to, čo bolo dohodnuté v programovom vyhlásení vlády, tak krok za krokom tie najdôležitejšie zmeny robíme. Takže ak hovoríme o justícii, tak z môjho pohľadu sú kľúčové novela exekučného poriadku, nová právna úprava osobného bankrotu, nová právna úprava elektronického platobného rozkazu. To sú pre mňa kľúčové veci, ktoré boli dôležité urobiť v prvom roku, pretože vyžadujú aj nejakú implementačnú fázu a môžu priniesť reálne zlepšenie vymáhateľnosti práva a reálny benefit pre určité skupiny obyvateľov,“ povedala.

Na margo dôveryhodnosti súdov pripomenula, že na jeseň tohto roka bol publikovaný prieskum verejnej mienky, ktorý robila Súdna rada v spolupráci s mimovládnou organizáciou Via Iuris a z tohto prieskumu vyplynulo, že oproti predchádzajúcemu roku sa zvýšila miera dôveryhodnosti justície. „Nehovorím, že sú to dáta, ktoré sú ideálne, ale ak sme sa ako keby odlepili od toho pomyselného dna nedôveryhodnosti, tak potom si myslím, že je to dobrý štart,“ uviedla.

Za dôležitý považuje aj protischránkový zákon. „Účelom tohto zákona je maximalizovať transparentnosť vo vzťahu štát verzus biznis a bude sa vzťahovať nielen na verejné obstarávanie, ale v zásade na všetky vzťahy, do ktorých štát vstupuje bez ohľadu na to, či ide o nejakú formu dotácie, eurofondy, alebo iné,“ vysvetlila.

Lucia Žitňanská sa vyjadrila aj k problémom v súvislosti s neobsadeným postom na Všeobecnom súde Európskej únie v Luxemburgu. „Mali sme opakované problémy v minulosti aj s výberom kandidátov na štrasburský súd, teraz sa to týka Luxemburgu. Po prvé, asi je len obmedzený počet tak komplexných právnických osobností, ktorí okrem toho, že sú odborníci v danej oblasti, sú aj dostatočne široko jazykovo vybavení a predstavujú tú komplexnú osobnosť aj pokiaľ ide o iné predpoklady. Druhý problém je, že možno nie každý, kto disponuje týmito predpokladmi, má záujem predstupovať pred Súdnu radu. Aby sme boli úspešnejší, pravdepodobne to chce prekonať možno aj isté animozity, ktoré aj v právnických profesiách sú,“ dodala s tým, že Slovensko nie je jediný štát, ktorý má s týmto problém.

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu