Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kiska podpísal viaceré zákony: Zmrazenie platov ústavných činiteľov, zníženie korporátnej dane

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Platy ústavných činiteľov, poslancov, členov vlády, s výnimkou sudcov a prokurátorov, ostanú zmrazené aj na budúci rok. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní, aby mohla byť účinná už od januára 2017.

"Za účelom postupného znižovania deficitu verejnej správy a dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu je potrebné aj v roku 2017 pokračovať v konsolidačných opatreniach, ktoré napomôžu k zabezpečeniu stanoveného cieľa," zdôvodnil v návrhu predkladateľ novely premiér Robert Fico (Smer-SD). Očakáva, že zmrazenie platov usporí 3,5 milióna eur. "Pre mňa je to principiálna vec a chcem povedať, že my sme zaviedli zmrazovanie platov v roku 2008 a musíme tak urobiť aj v roku 2017," uviedol premiér.

Zmrazovanie platov sa bude týkať aj riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo. Rovnako vedúceho ostatného ústredného orgánu štátnej správy, komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Ich platy sú totiž naviazané na platy poslancov.

Plénum nepodporilo pozmeňujúci návrh Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), ktorý chcel stanoviť presné pravidlá pre výpočet platov ústavných činiteľov a zaviesť pravidlo, podľa ktorého budú platy politikov zmrazené na úrovni z roku 2011 až do obdobia, kým nebude štátny rozpočet bez straty. 

Prezident podpísal zníženie korporátnej dane a daň z dividend

Zníženie korporátnej dane, nahradenie zdravotných odvodov z dividend daňou, zvýšenie paušálnych výdavkov živnostníkov a zrušenie daňových licencií od roku 2018 sa definitívne stane realitou. Novelu zákona o dani z príjmov dnes podpísal aj prezident SR Andrej Kiska. 

Novela zákona o dani z príjmov počíta so zvýšením percenta paušálnych výdavkov živnostníkov zo súčasných 40 % na 60 % a maximálna suma paušálnych výdavkov sa zvyšuje z aktuálnych 5 040 eur na 20 000 eur. Okrem toho zavádza daň z dividend so 7-percentnou sadzbou a zároveň ruší zdravotné odvody z dividend. Zároveň platí, že daň z dividend budú platiť aj firmy za príjmy plynúce od daňovníka z nezmluvného štátu sadzbou 35 %. Nové pravidlá budú platiť iba na dividendy za nasledujúce obdobie. V súčasnosti zdravotné odvody z dividend uhrádzajú iba fyzické osoby a ich sadzba je 14 %. Majú však maximálny vymeriavací základ stanovený ako 60-násobok priemernej mzdy. 

Novela prináša aj ďalšie pôvodne avizované zmeny, akou je aj zníženie sadzby korporátnej dane od budúceho roka z 22 % na 21 %. Do novely zákona o dani z príjmov sa dostalo aj opatrenie, podľa ktorého budú daňovým výdavkom aj dary právnických osôb, ktoré budú úradmi špecifikované ako humanitárna pomoc. 

Zmení sa aj systém poplatkou pri registrácii vozidiel

Od februára budúceho roka sa definitívne zmení aj systém poplatkov pri registrácii vozidiel. Prezident podpísal aj novelu zákona o správnych poplatkoch, ktorá práve tento systému upravuje. Po novom by mali menej platiť vlastníci automobilov pri prvej registrácii vozidla, zvýšiť by sa však oproti súčasnosti mali sadzby pri ďalších registráciách. Okrem sadzby za výkon motora totiž pribudol aj koeficient podľa veku zapisovaného vozidla, podľa ktorého sa určí aj konečná výška poplatku pri každom ďalšom zápise vozidla do evidencie. Ten bol doteraz spoplatnený jednotne sumou 33 eur, ktorá zostáva minimálnym poplatkom aj podľa nových pravidiel. 

V praxi to bude znamenať, že čím dlhšie obdobie od prvej registrácie vozidla uplynie, tým menej pri ďalšej registrácii vlastník zaplatí. Menej ako 33 eur to však nebude. Nižšia sadzba pri prvej registrácii vozidla však nebude platiť pre všetky kategórie. Pre výkonnejšie automobily s výkonom nad 176 kilowattov (kW) sa sadzby naopak zvyšujú. Napríklad pri prvej registrácii najvýkonnejších vozov s výkonom nad 254 kW sa registračný poplatok navyšuje z doterajších 2 997 eur až na 3 900 eur. Sadzba pre vozidlá s najnižším výkonom do 80 kW zostáva na úrovni 33 eur. 

Oslobodenia od úhrady poplatkov za zápis, ako aj doteraz platné úľavy napríklad pre zdravotne postihnutých zostávajú v platnosti. Mení sa aj úhrada poplatkov pre predajcov automobilov, ktorí zaplatia registračný poplatok a ak automobil predajú zákazníkovi do jedného roka, tento prevod spoplatnený nebude. Novinkou bude aj 50-percentné zníženie poplatku za automobily využívajúce ekologické pohonné látky, ako sú CNG, LNG či vodík. Rovnaká polovičná úľava platí aj pre hybridné automobily. Za elektromobily sa už v súčasnosti platí najnižšia sadzba 33 eur. Pribudne však možnosť stanoviť poplatok za zápis vozidla aj na základe znaleckého posudku. Nový sadzobník má nadobudnúť účinnosť od 1. februára 2017. 

Ministerstvo financií v novele zákona o správnych poplatkoch tiež zvyšuje poplatky za udelenie individuálnej licencie na prevádzkovanie rôznych druhov lotérií, kurzových stávok, videohier a ďalších hazardných hier. 

Odobril rozšírenie 8-percentného odvodu poisťovní

Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o poisťovníctve. Novela sa týka rozšírenia osempercentnej odvodovej povinnosti z odvetvia poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla na všetky odvetvia neživotného poistenia. Účinnosť zákona je od 1. januára 2017. 

Na základe pozmeňujúceho návrhu sa odvod bude platiť iba z novouzatvorených zmlúv od účinnosti zákona. Dôvodom je právna istota, aby sa predišlo možnej retroaktivite. Taktiež sa za účelom zníženia administratívnej záťaže pre dotknuté subjekty poistného trhu, ako aj daňového úradu zníži frekvencia platenia odvodu a predkladania údajov zo štyrikrát ročne na dvakrát ročne. 

Zákon v tejto podobe by podľa Národnej banky Slovenska nemal mať dopad na finančnú stabilitu poisťovacieho sektora. Pôvodný návrh, ktorý sa týkal aj existujúcich poistných zmlúv, by znamenal výrazný dopad na rentabilitu celého neživotného poistenia, ako aj na ziskovosť poistného sektora. Zavedenie odvodu iba na nové zmluvy však poskytne podľa centrálnej banky poistnému sektoru dostatok času na plynulé prispôsobenie sa novej situácii.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu