Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Deklarácia o Mečiarových amnestiách je len alibi, tvrdí Budaj

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Deklarácia Národnej rady Slovenskej republiky o amnestiách z roku 1998, ktorú dnes schválila vláda a premiér Robert Fico ju predloží do parlamentu, má podľa poslanca za hnutie OĽaNO-NOVA Jána Budaja poslúžiť časti poslancov ako alibi, aby mohli povedať, že dávajú ruky preč od únosu Michala Kováča mladšieho.

Podľa neho Smer-SD bráni zrušeniu amnestií. Fico a jeho poslanci podľa Budaja bránia zrušeniu amnestií a nadväzujú na všetkých páchateľov, ktorí sú pohrobkami bývalého režimu. „Všetci títo tvrdia, že spravodlivosť sa nedá nastoliť, hoci vyšetrovatelia tvrdia, že mali výpovede obvinených a svedkov,“ povedal Budaj. Deklarácia má byť podľa neho ďalším míľnikom v tejto dvadsaťročnej téme. Budaj si myslí, že u mnohých poslancov tejto vládnej koalície sa začína ozývať svedomie a Fico pre nich prináša alternatívu. "Hlasujte za deklaráciu, ktorá vyjadrí poľutovanie! Nič viac neurobí“ dodal. Podľa neho nemožno hovoriť o Slovensku ako o právnom štáte, pokým nebudú zrušené Mečiarove amnestie.

Na návrh vlády by mal parlament prijať text, v ktorom sa uvádza, že parlament odsudzuje zavlečenie občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky. Tiež odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa v návrhu. 

Otázka Mečiarových amnestií a ich zrušenie je téma, ktorú politici opakovane otvárajú. Téma opäť začala rezonovať po smrti prezidenta Michala Kováča. V parlamente návrhy na ich zrušenie nikdy nenašli dostatočnú podporu. Aktuálne je v parlamente ústavný návrh zákona z dielne opozičných poslancov, ktorý predkladá Ján Budaj. Prezident Andrej Kiska preto minulý týždeň listom požiadal poslancov o vecnú a ústretovú diskusiu o možnosti zrušiť rozhodnutia o takzvaných Mečiarových amnestiách. Smer-SD opakovane deklaroval postoj, že Mečiarove amnestie boli nemorálne, ale prezident mal právo udeliť ich. Robert Fico v minulosti prezentoval názor, že sú síce nemorálne, ale nezrušiteľné, čo potvrdil aj Európsky súd pre ľudské práva. 

Viac o téme: AmnestieJán Budaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu