Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Matoviča obvinili z ohovárania Fica za účet s miliónmi na Belize: Záhadný odkaz od policajtov

Igor Matovič na dnešnom brífingu. Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič na dnešnom brífingu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf obyčajných ľudí Igor Matovič sa na dnešnej tlačovke vyjadril k tomu, že čelí obvineniu z ohovárania premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podľa svojich slov o tom mal indície už od nedele - na Facebooku vtedy zverejnil status, kde to spomínal. Cieľom je, aby prokuratúra obvinenie zrušila.

Tlačová konferencia Igora Matoviča

Matovič policajtov v tomto prípade kritizuje za to, že im k začatiu trestného stíhania začalo to, že im Fico ukázal papier, podľa ktorého nemal mať oficiálny účet na Belize. „Je to obrovské zlyhanie policajného zboru,“ tvrdí opozičný politik. Ide podľa neho obvinenie na základe tlaku a požiadavky zo strany Roberta Fica.

Predsedu OĽaNO obhajuje v tomto prípade exposlanec Daniel Lipšic. Ten označil spis za amatérsky plný perál. Takéto niečo si vraj nedovolil ani Vladimír Mečiar počas jeho vlády. "Človek by povedal, že  keď obvinia lídra opozície bude to vyšperkované, opak je pravdou," povedal Lipšic.

Lipšic upozornil aj na to, ako si Fico prevzal zásielku od polície. Tvrdí, že okrem seba prevzal poštu do vlastných rúk aj za manželku. "Už vieme, kde si premiér preberá zásielky. Aspoň teda tie, ktoré chce. To, že prebral zásielku za manželku, je porušením trestného poriadku." Sťažnosť na NAKA musia podať do zajtra.

Status Igora Matoviča
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Igor Matovic)

Prípad podľa Lipšica vyšetruje vyšetrovateľ, ktorý napríklad zamietol kauzu emisie pod koberec a ktorý riešil viaceré politické kauzy. „Problém, je že Fico si nepreberá iné zásielky, kde má ísť vypovedať ako svedok, alebo kde porušil tajomstvo. Tam si zásielky nepreberá. Fico sa správa ako autokrat, ktorý stojí nad zákonmi,“ povedal Lipšic, podľa ktorého Fico nebol vypočutý v kauze, keď vo februári zverejnil listiny chránené tajomstvom. 

Prečo bol obvinený?

Konflikt sa začal v polovici augusta, keď Matovič na svojom profile na Facebooku zverejnil status, podľa ktorého premiér aj s manželkou disponujú schránkovou firmou a dvomi tajnými účtami na Belize, kde malo byť viac ako 670 miliónov dolárov. Informácie čerpal z približne 30 rôznych dokumentov, ktoré dostal od zdrojov, ktoré podľa neho vykazovali „silné znaky dôveryhodnosti“.

Fico sa následne bránil slovami, že ide o nezmysel. Ohlásil aj tlačovku, na ktorú prišiel spoločne so svojou ženou Svetlanou a po krátkom prejave oznámil, že na Matoviča podávajú trestné oznámenie. „Nie je možné len tak niekoho opľuť, bez dôkazov, bez všetkého a očakávať, že ten, kto je opľutý, si bude utierať svoje sliny sám,“ povedal vtedy šéf Smeru.

Zo strany Matoviča nasledovalo začiatkom septembra poslanie dokumentácie o zmanipulovanom verejnom obstarávaní, z ktorého mal byť napĺňaný účet na Belize, orgánom činným v trestnom konaní. Vyšetrovanie však Matovičove tvrdenia nepreukázalo.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičBelize
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu