Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Doplňujúce voľby sú za nami: V obci Vyškovce nastala zhoda, obaja kandidáti majú rovnaký počet hlasov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Nových starostov si v sobotňajších (5.11.) tzv. doplňujúcich voľbách zvolili v Prešovskom kraji v štyroch obciach. V obci Vyškovce (okr. Stropkov), kde si taktiež volili starostu, dosiahli obaja kandidáti rovnaký počet hlasov. Voľby sa tam tak budú musieť zopakovať.

 V Nižnom Slavkove (okr. Sabinov) vyhral voľby bývalý starosta Jozef Kamenický (#Sieť), ktorý sa po marcových parlamentných voľbách stal štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva. Po rozviazaní koaličnej zmluvy a odchode strany #Sieť z vlády sa v obci opätovne uchádzal o dôveru občanov. Získal 192 hlasov. Jeho nezávislého protikandidáta a doterajšieho zastupujúceho starostu Jána Popoviča podporilo 150 voličov. O výsledkoch informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Katarína Jarošová. Volebná účasť bola 58-percentná.

V obci Zlatá Baňa (okr. Prešov) bude starostom nezávislý kandidát Maroš Železník. Spomedzi troch uchádzačov získal najvyšší počet - 96 hlasov, účasť na voľbách bola podľa informácie z volebnej komisie 67 percent. Predchádzajúci starosta Dušan Demčák sa svojho mandátu tento rok vzdal. V Čičave (okr. Vranov nad Topľou) zvolili za starostu podnikateľa Miroslava Kroku za Stranu rómskej koalície – SRK. Hlas mu odovzdalo 277 voličov, čím zdolal ďalších dvoch kandidátov, účasť bola 77 percent. Predchádzajúcu starostku Máriu Nehilovú v marcovom miestnom referende odvolali.

V Merníku (okr. Vranov nad Topľou) vyhral voľby Milan Madura (Smer-SD) s počtom hlasov 205. Druhá v poradí Marta Vagaská (SNS) získala 102 hlasov. Účasť bola 62-percentná. Aj v tejto obci sa dlhoročný starosta Marián Kostelník tento rok vzdal funkcie. Vo Vyškovciach získali zhodne po 44 hlasov Ladislav Jobko (Smer-SD) a Dušan Antoš (KDH). K voľbám prišlo 76,7 percenta oprávnených voličov. Z funkcie starostu vlani odstúpil Ján Mruz. Voľby starostov sa mali v sobotu konať aj v obciach Ondavka (okr. Bardejov) a Vislanka (okr. Stará Ľubovňa), o kandidatúru tam však nikto neprejavil záujem. 

V BBSK má po doplňovacích voľbách nového starostu šesť obcí

V šiestich obciach Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) majú nového starostu. V doplňovacích voľbách si občania zvolili hlavu obce v Poproči, Vyšnom Skalníku, Rimavskej Seči, Fige (všetky okres Rimavská Sobota) a tiež v Iliji v okrese Banská Štiavnica a v Magnezitovciach v okrese Revúca. V obci Poproč bol jediným kandidátom 63-ročný Ľuboš Kvaka (SMER-SD). Zo 16 voličov mu prišlo dať hlas osem. Jediný kandidát na starostu bol aj v obci Ilija. 33-ročný Vratislav Cengel (NEKA) získal 121 hlasov z 271 možných.

Z dvoch kandidátov si mali možnosť vyberať vo Vyšnom Skalníku. Voľby vyhral 52-ročný Ján Durmis (NEKA), keď získal 52 hlasov. Svoju protikandidátku, 42-ročnú Veroniku Muranskú (SNS) porazil o 20 hlasov. V tejto obci prišlo hlasovať 85 zo 124 občanov z hlasovacím právom. Vo Fige sa o funkciu starostu uchádzali traja občania. Vyhral 26-ročný Tibor Sklenárik (NEKA) so ziskom 133 hlasov. Druhý v poradí, 33-ročný Petr Maté (Most-Híd) dostal 65 hlasov. V dedine prišlo voliť 219 z celkového počtu 316 voličov.

Najviac kandidátov - štyroch - mali v Rimavskej Seči a v Magnezitovciach. V R. Seči voľby vyhrala 54-ročná Marta Stubendek (SMK-MKP), keď získala 347 hlasov. Druhý v poradí, 47-ročný Július Buša (KDH) dostal od voličov o 11 hlasov menej. V tejto obci malo možnosť využiť voličské právo 1414 občanov, volieb sa zúčastnilo 999.

Novým starostom v Magnezitovciach bude 32-ročný Milan Pršebica (NEKA). Vo voľbách získal 98 hlasov. Druhý v poradí, 60-ročný Ján Schmidt (SMER-SD) dostal 74 hlasov. Voliť malo možnosť 359 obyvateľov obce, zúčastnilo sa 250. Okrem toho si v obciach Dolný Harmanec, Cakov, Buzitka, Dolné Zahorany, Petrovce, Orovnica a Trnavá Hora zvolili aj nových poslancov.

Viac o téme: VoľbyStarostaVyškovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu