Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prezident Kiska pritvrdil v kritike premiéra Fica: Môže za neúspech Lajčáka v OSN!

Robert Fico Andrej Kiska
Robert Fico Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska sa opäť pustil do Roberta Fica a nenechal na ňom suchú ani nitku. V rozhovore skritizoval šéfa vlády a strany Smer-SD najmä za Ficove výroky, ktoré rezonovali v OSN, či vyšetrovanie kauzy Bašternák.

Kiska pre časopis Trend rozprával o svojej účasti na valnom zhromaždení OSN pred hlasovaním, pričom hrdý byť nemohol. „Obzvlášť najvyšší ústavní činitelia by si mali uvedomovať, že ich vyjadrenia sú monitorované našimi zahraničnými partnermi. Briti pociťovali veľké sklamanie z vyjadrenia, ako by ich mal odchod z EÚ zabolieť," uviedol a dodal, že podobne premýšľali aj o našom postoji k vojne u našich východných susedov. Problémová bola najmä veta o tom, že Rusko spravilo viac pre mierový proces ako Ukrajina.

Ako tvrdí prezident, hanbil sa najmä potom, ako sa jeden prezident moslimskej krajiny, ktorá je zároveň členom bezpečnostnej rady, spýtal, či Slováci naozaj nenávidia moslimov. To nakoniec poškodilo Lajčáka v jeho boji o post generálneho tajomníka OSN.

„Musel som vysvetľovať, že názory niektorých politikov nereprezentujú zahraničnopolitický postoj našej krajiny. Aj výsledky hlasovania v OSN ukazujú, že sme spravili veľa chýb a náš minister zahraničných vecí na to doplatil," povedal Kiska.

Problémová kauza Bašternák

Na paškál si šéfa Smeru vzal aj pre kauzu Bašternák. Podľa Kiskových slov k upokojeniu situácie nedošlo a prezident je z toho smutný. „Od začiatku prípadu všetci vieme, že rečiam o dvanástich miliónoch, ktoré niekto priniesol v hotovosti, sa nedá veriť," hovorí a premýšĺa, prečo zatiaľ nie je nik stíhaný: „Keď verejný činiteľ garantuje vyšetrenie prípadu, tak aj keby vznikla len hypotetická otázka, či nemá na prípad priame prepojenie, už vtedy je vecou elementárnej slušnosti, aby v takej situácii odstúpil. To sa neudialo," hovorí.

Kiska tvrdí, že sme na tom horšie ako pred vymenovaním tejto vlády, „pokiaľ sa systém vyšetrovania, dokazovania a obviňovania ľudí v spojitosti s trestnými činmi v oblasti podvodov a korupcie nezačne fungovať a nebude fungovať presvedčivo aj v očiach verejnosti."

Dodáva, že že niektorí ľudia vo verejnom živote si na to akoby už zvykli a presvedčili sa, že je to tak, ako má byť. „Potom hovoria, že máme zlých novinárov, zlú opozíciu, zlé mimovládky. Všetko máme zlé, len oni sú tí dobrí a vedia, ako to má byť," sťažuje sa.

Kritika za stretnutie s dalajlámom

Prezidenta pred pár týždňami pritom skritizoval práve Fico, a to za stretnutie s dalajlámom. "To, čo urobil Kiska, jednoznačne poškodilo slovensko-čínske vzťahy a na tom nie je nič tajomné," uviedol premiér s tým, že v rovnakom duchu sa už vyjadril aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Fico upozornil, že ako predseda vlády zodpovedá za hospodárske vzťahy s inými krajinami a za to, aby vznikali obchodné príležitosti.

Viac o téme: Robert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu