Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák po stretnutí s vyjednávačom komisie: Musia prísť nové a pozitívne vízie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Európski lídri musia po júnovom referende o vystúpení Veľkej Británie z EÚ vytýčiť novú pozitívnu víziu pre celú EÚ. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to dnes vyhlásil po prijatí hlavného vyjednávača Európskej komisie pre rokovania s Britániou o jej odchode z EÚ Michela Barniera. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Minister považuje v tomto smere za dôležitý krok Bratislavskú cestovnú mapu schválenú na summite v hlavnom meste Slovenska. Spoločne diskutovali o viacerých aspektoch procesu pripravovaných rokovaní Európskej únie s Londýnom. Miroslav Lajčák vyjadril v mene Slovenska Barnierovi podporu a zdôraznil priority, ktoré sú dôležité pre SR v nadchádzajúcich rokovaniach s Britániou, vrátane zachovania štyroch slobôd EÚ ako podmienky pre prístup Spojeného kráľovstva na spoločný európsky trh a garancie práv pre občanov SR, ktorí už v Británii v súčasnosti žijú.      

Obaja sa zhodli na potrebe úzkej spolupráce členských krajín, ako aj inštitúcií EÚ, ktorých úloha v procese brexitu je legislatívne pevne stanovená. Hlavný vyjednávač sa dnes stretol aj so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktorý mu vyjadril plnú podporu vlády SR. "Plne rešpektujeme za vládu SR, že je nevyhnutná jednota 27 krajín. Že nie je možné, aby došlo k individuálnym rokovaniam. Rovnako je dôležité, aby neboli žiadne vyjednávania, pokiaľ Veľká Británia oficiálne neoznámi, že štartuje proces vystúpenia Veľkej Británie z EÚ," povedal premiér Fico.

Britský súd nedávno rozhodol, že britská premiérka Theresa Mayová nemôže oficiálne iniciovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, teda požiadať o opustenie EÚ bez súhlasu britského parlamentu. Vláda sa proti rozhodnutiu súdu odvolala. Mayová verí, že jej súd po odvolaní dá za pravdu a stihne podľa plánu požiadať o odchod z Európskej únie do konca marca. Ak súd aj po odvolaní svoje stanovisko potvrdí, vláda bude musieť predložiť legislatívny návrh o brexite, ktorý podlieha schvaľovaniu oboch komôr britského parlamentu. Najvyšší súd sa bude odvolaním zaoberať v decembri a verdikt zrejme vynesie až v januári.

Viac o téme: Miroslav LajčákBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu