Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vládu dnes čaká rokovanie o Univerzitnej nemocnici v Bratislave aj preukazoch poistenca

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – O aktuálnej situácii projektu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) bude dnes rokovať vláda. Výstavba by sa nemala uskutočniť formou verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt).

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) totiž v predloženom materiáli navrhuje vláde ukončiť súťažný dialóg na predmet zákazky "Koncesia na návrh, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave s očakávanou dĺžkou prevádzky 30 rokov, vrátane poskytovania vzdelávacích kapacít“. Rezort zdravotníctva by zároveň mal podľa predloženého materiálu do 31. marca budúceho roka predložiť svoj návrh na spôsob výstavby novej UNB.

V rámci súťažného dialógu boli identifikované viaceré problémy. Problematická bola aj lokalita. Výstavba na Patrónke by si pri dodržaní predpokladaných parametrov novej nemocnice vyžadovala zmenu územného plánu mesta Bratislava. Podľa rezortu najvhodnejšia lokalita s ohľadom na súčasnú situáciu v Bratislave, ako aj na strategickú prevádzku nemocnice Petržalka – Antolská, je lokalita umiestnená na západe alebo východe mesta s primeranou dostupnosťou na diaľničnú sieť. Do úvahy tak pripadajú dve lokality, kde by nová nemocnica mohla byť, a to Ružinov alebo Rázsochy. 

Ministri by sa mali tiež zaoberať novelou zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme. Podľa nej už ministerstvo zdravotníctva nepočíta s preukazmi poistenca s elektronickým čipom, ktoré malo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) začať vydávať od júna 2017. "Plánujeme využitie elektronických občianskych preukazov s tým, že sme sa dohodli s ministerstvom vnútra o takzvanom prechodnom období do roku 2021," povedal nedávno minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

Zameranie ekonomickej diplomacie v oblasti bilaterálnych a multilaterálnych vzťahov do roku 2020 predkladá na rokovanie vlády minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Ekonomická diplomacia v oblasti bilaterálnych a multilaterálnych vzťahov do roku 2020 reflektuje globálne vývojové trendy a rastúci význam inovačných technológií, ktoré sú zvlášť významné pre malé krajiny s otvorenou ekonomikou ako Slovenská republika, s cieľom dosiahnutia špecializácie a exkluzivity produktov a služieb, uvádza sa v materiáli.

V tejto súvislosti sa ekonomická diplomacia orientuje viac na sektorové, než teritoriálne ekonomické záujmy a priority. Materiál hodnotí aj súčasnú kapacitu ekonomickej diplomacie, uvádza nové nástroje na zlepšenie jej výkonu a opatrenia na presadzovanie obchodno-ekonomických záujmov SR v zahraničí, ktoré budú predmetom ďalších rokovaní. 

Členovia vlády prerokujú aj návrh štatútu Rady vlády Slovenskej republiky na podporu exportu a investícií, ktorý nanovo upravuje zloženie a počet členov rady. Rozhodnú aj o návrhu na vymenovanie Patrície Žáčikovej do funkcie generálnej komisárky expozície Slovenskej republiky na Medzinárodnej výstave EXPO Astana 2017.

Viac o téme: Tomáš DruckerUniverzitná nemocnica v Bratislave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu