Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mysleli ste si, že kauzy uberajú Ficovej strane z preferencií? Omyl! Ide to mimo voličov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Popularita najsilnejšej vládnej strany Smer-SD sa drží na rovnakej úrovni aj napriek jej kauzám. Skonštatoval to politológ Ján Baránek na margo najnovšieho prieskumu volebných preferencií, ktorý realizovala jeho agentúra Polis.

V prieskume vyšla víťazne strana Smer-SD, ktorá by získala 27,1 percenta a 46 mandátov v NR SR, ak by sa parlamentné voľby konali v polovici októbra. Podľa Baránka takýto výsledok naznačuje, že voliči Smeru-SD akceptujú politiku tejto strany a kauzy, ktoré sa jej týkajú, „idú mimo nich“. 

„Trochu ma to prekvapilo, ale je to tak,“ uviedol politológ. Pripomenul, že pohyb na úrovni dvoch percent je pri vysokých percentách Smeru-SD irelevantný. „Kauza Bašternák je pre voličov Roberta Fica príliš zložitá a kauza nákupu CT žilinským županom Jurajom Blanárom šla do stratena. Prevažujú Ficove aktivity v oblasti zahraničnej politiky, kde prezentuje Slovensko ako sebavedomú krajinu. To jeho voličom imponuje,“ mieni Baránek.

Na druhej priečke skončili zhodne strany SaS a SNS s rovnakým ziskom 14 percent (24 poslancov). Podľa šéfa Polisu sa tak opäť potvrdila líderská pozícia liberálov. V prieskume ďalej nasleduje opozičná ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorú by volilo 10,1 percenta účastníkov prieskumu (17 mandátov).

Baránek upozorňuje, že podobne ako pred marcovými parlamentnými voľbami ani toto nie sú zrejme reálne preferencie kotlebovcov, tie sú v skutočnosti vyššie. Dôvodom je, že strana má skrytých voličov, ktorí sa k nej otvorene nehlásia, ako to bolo v minulosti v prípade HZDS Vladimíra Mečiara. Snaha zvyšku politického spektra poukázať na nebezpečnosť extrémistov v parlamente tak podľa politológa pôsobí kontraproduktívne.

„Iné je, keby mal Marian Kotleba korupčný škandál. Ak však začnete politický súboj v ideologickej rovine a snažíte sa škandalizovať súpera, funguje to presne naopak,“ domnieva sa politológ.

Piatou najsilnejšou stranou je podľa prieskumu hnutie OĽaNO-NOVA s preferenciami 8,5 percenta, nasledované stranou Most-Híd so ziskom 8,2 percenta (obe zhodne po 14 poslancov). Do parlamentu by ešte prešla aj strana Sme rodina – Borisa Kollára, ktorú by volilo 6,5 percenta respondentov (11 poslaneckých kresiel).

Pod päťpercentnou hranicou vstupu do parlamentu skončili v prieskume strany KDH (4,6 %), SMK (3,9 %) a KSS (1,7 %). Polis zisťovanie uskutočnil od 15. do 22. októbra na vzorke 1409 respondentov starších ako 18 rokov, na území celej SR.

Viac o téme: SmerJán Baránek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu