Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký nákup na ministerstve obrany: Armáda dostane nové vozidlá, rezort dal za ne milióny

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš
Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vojaci dostanú nové nákladné terénne vozidlá. Ministerstvo pre nich nakúpilo 12 áut značky Aktis. Rezort za ne zaplatil celkovo 2.254.176 eur vrátane DPH. Vyplýva to z oznámenia v Centrálnom registri zmlúv.

"Kúpna zmluva na tieto vozidlá bola uzatvorená na základe zmluvy o budúcich dodávkach z októbra 2011," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Prerozdelenie nových vozidiel do vojenských útvarov ešte podľa jej slov nie je definitívne uzavreté. "Podstatná časť vozidiel však bude určená pre Pozemné sily OS SR," dodala.

Nové autá by malo ministerstvo dostať najneskôr do 23. decembra. Terénny automobil Aktis 4x4 je určený na prepravu materiálu alebo osôb po komunikáciách a v teréne.

1,6 % HDP na obranu v roku 2020 sa zdá byť nedosiahnuteľných

Méta 1,6 percenta HDP na obranu v roku 2020 sa napriek navýšeniu prostriedkov pre ministerstvo obrany v návrhu budúcoročného rozpočtu zdá byť nedosiahnuteľná. Myslí si to šéf Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď. Rezort financií v trojročnom výhľade počíta s úrovňou 1,22 percenta HDP v roku 2019, čo by znamenalo skokové navýšenie o 0,38 percenta z roka 2019 na 2020, a to je nereálne. V číslach je to cca 400 miliónov eur viac z roka na rok, uviedol analytik.

Ministerstvo obrany podľa návrhu štátneho rozpočtu bude na budúci rok hospodáriť so sumou 990 mil. eur. Ide o medziročný nárast o 12,4 percenta. Minister financií Peter Kažimír vysvetlil, že celkovo sa výdavky na obranu posúvajú na úroveň 1,2 percenta HDP a prípadne zvyšovanie v ďalších rokoch je otázkou každoročného vyjednávania. Ide o nárast v stovkách miliónov eur, pokiaľ hovoríme o viacročnom rozpočtovaní a Kažimír zdôraznil, že bude držať palce, aby sa podarilo vyčerpať takýto balík peňazí rozumne a s cieľom modernizovať. Šéf štátnej kasy uviedol, že minister obrany Peter Gajdoš ako bývalý vojak, ale aj on ako nechutne nudný civil, si uvedomujú, že nie je dôležité naháňať percentá HDP, ale dôležité je zabezpečiť úlohy, ktoré sú spojené s 

Podľa Naďa rezort má rozpracované množstvo modernizačných projektov: radary, nadzvukové letectvo, viacúčelové vrtuľníky, modernizácia pozemnej techniky vrátane nákupu vozidiel 8x8 a 4x4. „Úloh je veľmi veľa a ani tieto plánované obranné výdavky jednoznačne nebudú dostatočné na pokrytie spomenutých projektov. Vláda bude musieť hľadať ďalšie peniaze nad rámec už schváleného rozpočtu,“ uviedol Naď. Rezort obrany je podľa analytika výrazne podfinancovaný, a to dlhodobo. Treba konečne pripraviť dlhodobý rozvojový plán pre rezort, v nadväznosti na vládou schválenú Bielu knihu. Pokiaľ bude minister postupovať v zmysle serióznych plánov, netreba sa báť nezmyselného míňania rozpočtu, dodal.   

Ako sa uvádza vo vládou schválenom návrhu rozpočtu, ktorý ešte musia odobriť poslanci, na kapitálové výdavky majú vyčlenených na obrane 239 mil. eur. To je oproti tomu, čo bolo schválené na tento rok, nárast o 51,2 mil. eur. Tieto prostriedky budú využité najmä na rozvoj obrany. Na tovary a služby bude mať ministerstvo obrany na budúci rok 231 mil. eur, v tejto kapitole ide o nárast o 42,2 mil. eur. Viac budú mať na osobné výdavky vzhľadom na valorizáciu platov. Ako sa v materiáli ďalej uvádza, v rámci rozvoja obrany sú na budúci rok vyčlenené prostriedky najmä na výzbroj, techniku a špeciálny materiál, ale aj na rozvoj centrálnej logistiky, infraštruktúry, nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky, vrátane nákupu vrtuľníkov.

Nárast výdavkov v rámci rozvoja obrany oproti schválenému rozpočtu roku 2016 predstavuje 55,7 mil. eur, čo je zvýšenie o 24,6 percenta. Minister obrany vysvetlil, že kapitálové výdavky v rozpočte pokrývajú už schválené projekty a investície, teda vrtuľníky, radary a lietadlá Spartan. V prípade, že by došlo k dohode napríklad pri stíhačkách, peniaze by obrana získala nad rámec tohto schváleného rozpočtu, ak to vláda odsúhlasí.

Viac o téme: AktisPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu