Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovenskí politici reagujú na referendum: TOTO ukázali Maďari na referende

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nízka účasť na maďarskom referende o utečeneckých kvótach poukázala na to, že obyvatelia Maďarska si síce želajú riešenie migračnej krízy, ale na druhej strane vedia, že šírenie strachu a konfliktov medzi európskymi krajinami môže situáciu len zhoršiť. Uviedla to dnes poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

"Maďarskí voliči si pravdepodobne uvedomili, že v čase, keď o povinných kvótach už v Bruseli nik nehovorí, bolo zbytočné vyhodiť na referendum o kvótach 50 miliónov eur. Tieto milióny by sa určite dali využiť aj v Maďarsku lepšie," poznamenala opozičná poslankyňa.

Remišová sa domnieva, že doteraz prijaté opatrenia na úrovni EÚ, predovšetkým dohoda s Tureckom, prinášajú aspoň čiastkové výsledky a počet migrantov prichádzajúcich do južnej a strednej Európy sa významne znížil. "Preto asi aj ľudia v Maďarsku vnímajú problém menej naliehavo. Okrem toho bolo referendum čiastočne aj o tom, či migračnú krízu má riešiť každý na vlastnú päsť, alebo sa štáty majú snažiť hľadať spoločné európske riešenia. Vieme veľmi dobre, že migrácia sa nedá vyriešiť na národnej úrovni. Je to celoeurópsky problém, ktorý vyžaduje koordinovaný postup krajín EÚ vo viacerých oblastiach," upozornila.

Podľa jej slov je potrebné zlepšiť ochranu vonkajších hraníc Schengenu, urýchlene uzatvoriť na úrovni EÚ readmisné dohody o vracaní utečencov najmä s krajinami, odkiaľ prichádzajú ekonomickí migranti, ako sú Tunisko, Alžírsko alebo Maroko. "V otázke terorizmu, ktorá však súvisí s migračnou krízou len okrajovo, by sa mala zlepšiť spolupráca spravodajských služieb, aby sme boli schopní včas odhaliť teroristické hrozby na našom území," odporučila Remišová. 

Na otázku, či by podobné referendum mohlo byť na Slovensku úspešné, poslankyňa uviedla, že naši ľudia sú rozumní a že vedeli by 50 miliónov eur minúť rozumnejšie, ako na otázku, ktorá je už v podstate vyriešená.

Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Účasť na referende podľa neúplných oficiálnych výsledkov dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

Podľa Kollára dopadlo referendum dobre

Napriek tomu že nedeľňajšie (2.10.) maďarské referendum o utečeneckých kvótach nebolo pre nízku účasť voličov platné, dopadlo dobre a jasne potvrdilo, že ľudia, ktorí prišli k urnám, kvóty takmer na sto percent odmietli. Uviedol to líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

"Myslím si, že 50-percentné kvórum potrebné na platnosť referenda je vysoké ako v Maďarsku, tak aj na Slovensku. Aj preto teraz predkladáme návrh zákona na zníženie kvóra platnosti na 30 percent," avizoval. Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Ukazujú to neúplné oficiálne výsledky sčítania, ktoré v noci nadnes zverejnila volebná komisia.

Z výsledkov sčítania 99,98 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo viac ako 3,25 milióna voličov, teda 98,3 percenta tých, ktorí odovzdali platné hlasy. Účasť na referende však dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

Obyvatelia Maďarska sa v referende vyjadrovali k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

Viac o téme: ReferendumMaďarskoVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu