Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza Čistý deň stále na pretrase: Minister Richter v tom má jasno, systém nezlyhal

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade kauzy resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante nejde v žiadnom prípade o zlyhanie systému sociálnoprávnej ochrany, ten funguje. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD).

Reagoval tak na výčitku oponentky v diskusnej relácii, predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Eriky Jurinovej (OĽaNO-NOVA), ktorá kauzu označila za odraz stavu, v ktorom sa v súčasnosti nachádza systém sociálnoprávnej ochrany. "Prípad poukazuje na celú chybu v systéme, ktorý za rok nedokázal odhaliť problémy, ktoré v danom resocializačnom zariadení existujú," upozornila Jurinová, podľa ktorej by minister mal z toho prípadu vyvodiť osobnú politickú zodpovednosť.

Richter upozornil, že rezort práce, sociálnych vecí a rodiny neurobil za žiadneho z jeho predchodcov v poslednom dvadsaťročnom období toľko opatrení v sociálnoprávnej ochrane, ako urobilo ministerstvo pod jeho vedením. "Zriadili sme dve úplne nové veci, Národné koordinačné stredisko, prijali sme novú stratégiu, ktorá s tým súvisí," uviedol ako príklad. 

Vyzval k tomu, aby sa do kauzy nevťahovali viac emócie a ponechal sa priestor pre prácu orgánov, ktoré prípad prešetrujú. Pripomenul, že pracuje i akreditačná komisia rezortu, ktorá spustila správne konanie a kontrolu zariadenia. "Sledujeme priebežne výsledky týchto kontrol a o chvíľu príde doba, keď minister bude musieť v prípade zariadenia povedať či áno, alebo nie," uviedol minister.

Žiadny minister neurobil toľko pre ochranu detí, tvrdí Richter

Za posledné obdobie, minimálne 20 rokov dozadu, žiaden minister nevykonal toľko opatrení do sociálno-právnej ochrany detí, ako som urobil ja. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Spolu s poslankyňou Erikou Jurinovou (OĽaNO) v programe diskutovali o kauze údajného zneužívania chovankyne v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante.

Podľa vlastných slov Richter po vypuknutí kauzy okamžite konal. „Mňa trošku prekvapuje, že sa ku mne a k mojej osobe teraz vyjadruje veľmi veľa kvázi odborníkov, ktorí boli v predchádzajúcom období Radičovej vlády politickí nominanti," povedal. Čo sa týka resocializačných zariadení, podľa ministra už rok existuje komisia, ktorá pripravuje systémové zmeny. V prípade Čistý deň podľa neho vznikli pochybenia, tie však boli na strane orgánov činných v trestnom konaní, ktoré najskôr konštatovali, že sa skutok, teda zneužitie dievčaťa zamestnancom zariadenia sa nestal, teraz je to naopak.

„Keď sa zistilo, že to nebol klient, ale zamestnanec, to absolútne mení situáciu," povedal Richter. Ministerstvo podľa Richtera koná bez ohľadu na to, aký bude postup prokuratúry a polície, má však záujem s nimi veľmi úzko spolupracovať. V celom prípade podľa ministra treba zahodiť emócie a nechať priestor na prácu štátnym orgánom, napríklad akreditačnej komisii ministerstva práce, ktorá v zariadení vykonáva kontroly. 

O sprísnení podmienok práce na dohodu chce Richter rokovať s tripartitou

O sprísnení podmienok práce na dohodu pre evidovaných nezamestnaných plánuje minister práce Ján Richter už v najbližších dňoch rokovať so sociálnymi partnermi. Avizoval to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Zmeny by sa mali uskutočniť prostredníctvom novely zákona o službách v zamestnanosti.

"Novela má dve hlavné priority. Zamedziť zneužívaniu sociálneho systému a druhá priorita je dať väčšiu šancu tým, ktorí záujem pracovať majú, aby prácu dostali," priblížil Richter. Podľa jeho slov totiž prax ukazuje, že práca na dohodu je zneužívaná zo strany zamestnávateľov, aj zo strany uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú na úradoch práce. Tí môžu dnes pracovať na dohodu, ale ich odmena za práce nesmie prekročiť 148,57 eura mesačne.

"Ak sa doteraz zneužívali dohody, ktoré mohli mať evidovaní nezamestnaní, musíme spraviť istý regulatív. Nemôže sa stávať to, že zamestnávateľ nahlási voľné pracovné miesta, úrad práce mu pošle na výberové konanie uchádzačov o zamestnanie takých, ktorí v tej firme robia niekoľko rokov na dohodu a on ich odmietne a znova si ich ďalej drží na dohodu," priblížil dnešný stav Richter.

Po novom by tak podľa jeho slov v jednej firme mohli evidovaní na úrade práce ako dohodári pôsobiť len isté časové obdobie. "Dôležité je to, že keď bude vybraný uchádzač a nastúpi do firmy, nemôže sa stávať to, že v priebehu dvoch týždňov, maximálne v priebehu mesiaca sa opätovne vracia na úrad práce, a tým nadobúda všetky právomoci uchádzača o zamestnanie," myslí si Richter.

Novela by mala prispieť aj k zníženiu tzv. práce na čierno. "Eliminovať sa dá tým, že sa vytvoria podmienky a predpoklady pre to, aby popri dohode nemohol byť realizovaný tzv. cash (vyplácanie mzdy na ruku," vysvetlil Richter. Zároveň vyčíslil, že približne 40.000 ľudí evidovaných na úrade práce zároveň pracuje na dohody. "Spĺňajú tú podmienku, že robia do 148 eur. My zachováme možnosť dohôd, ale upravíme podmienky, ktoré z toho vyplývajú vo vzťahu ku konkrétnej firme, v ktorej robia dlhšie obdobie a upravíme podmienky pre tých, ktorí nakoniec nastúpili pracovať a bez nejakých dôvodov, prípadne z disciplinárnych dôvodov sa opätovne vrátili na úrad práce," avizoval Richter s tým, že vláda chce prijímať aj opatrenia, aby ľudí motivovala pracovať.

Podľa opozičnej poslankyne Eriky Jurinovej (OĽaNO-NOVA) na trhu práce tieto problémy vznikajú aj kvôli zlému podnikateľskému prostrediu, na čo by sa mala vláda tiež zamerať. "Išla by som po merite problému, že prečo takto konajú zamestnávatelia. Nebude to náhodou aj nadmerným daňovým zaťažením? Je jasné, že každý hľadá lacnejšiu alternatívu," podotkla Jurinová s tým, že firmy musia platiť za zamestnancov vysoké dane a odvody. "Treba sa snažiť o to, aby ľudia boli motivovaní pracovať a dôležité je, aby sa oplatilo pracovať. Pokiaľ systém bude nastavený tak, že pre viacdetné rodiny bude výhodnejšie zostať doma, tak sa nikdy nedočkáme zmeny. Dúfam, že opatrenia budú účelné," dodala Jurinová.

Viac o téme: Čistý deňJán Richer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu