Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Flašíková po kritike Smeru pritvrdila: Takto ďaleko ešte nezašla, hovorí o novej strane!

Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Každý nový progresívny prvok môže pomôcť vytrhnúť Slovensko z politického marazmu, v ktorom je teraz. Ak by na Slovensku vznikla nová progresívna strana, a bez ohľadu na to, či by sa dostala do parlamentu, môže aspoň otvoriť diskusiu na témy, ktoré absentujú.

Na otázku, či si myslí, že by na Slovensku mohla uspieť nová progresívna strana, o ktorej sa už dlhší čas neoficiálne hovorí, tak odpovedala europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Nedávno podnikateľ Ivan Štefunko s analytikom Martinom Dubécim ohlásili think-tank pod názvom Progresívne Slovensko. Ako priznala Flašíková Beňová, so Štefunkom sa poznajú už roky. Zároveň tvrdí, že nevie, či by nová ľavicová strana mohla preferenčne ublížiť Smeru, keďže Smer ubližuje sám sebe.

"Ja si myslím, že politický život na Slovensku je v takom strašnom marazme, a teraz mám na mysli aj opozíciu, pretože tá je na tom úplne rovnako ako koalícia, že každý nový progresívny prvok môže len napomôcť. Ak nie priamo k tomu, aby sa dostali do parlamentu, tak určite k tomu, aby otvorili diskusiu a otvorili témy, ktoré absentujú, a aby ich otvorili spôsobom, ktorý bude už pre tú modernejšiu generáciu, pre mladších ľudí alebo pre ľudí, ktorí žili už aj niekde inde, videli iný život a chcú Slovensko vidieť ako smeruje k modernej Európe a nie k tej rustikálnej," myslí si europoslankyňa. Zároveň však nevie povedať, či by táto strana vedela vziať hlasy Smeru.

"Nechcem podkopávať ich entuziazmus, je veľmi ťažké povedať po prečítaní si dvoch článkov o tom, že vzniká akýsi think-tank, ktorý má formulovať tézy pre progresívne Slovensko, či to môže ohroziť Smer. Ja si myslím, že Smer momentálne ohrozuje sám seba. My teraz ako keby sme už ani nepotrebovali nikoho naokolo. My už sme ohrozením sami pre seba," vyhlásila Flašíková Beňová s tým, že v prvom rade si Smer musí vyriešiť svoje problémy, pretože inak sa voliči rozutekajú ku komukoľvek. Podľa nej má Smer ponúknuť taký progresívny program, aby od nich ľudia nielen neutekali, ale aby prilákali aj nevoličov. 

Podľa Flašíkovej Beňovej je veľmi ťažké odpovedať na otázku, či si vie predstaviť, že by teoreticky mohli liberálnejšie zmýšľajúci ľudia zo Smeru prejsť k inej progresívnej strane. "Budem veľmi úprimná, častokrát, najmä muži, vidia politiku veľmi konjukturálne a v tejto chvíli think-tank s akokoľvek progresívnym názvom nie je zárukou umiestnenia v NR SR po ďalších voľbách. Muži majú radšej istoty. Keď, tak možnože niektoré ženy by takýmto spôsobom rozmýšľali a pustili sa odvážnejšie do toho," myslí si poslankyňa EP. 

"Ale ešte raz, je predčasné to hodnotiť. Ivan Štefunko je naozaj veľmi progresívny vo svojom myslení," povedala o Štefunkovi s tým, že im drží palce. "Myslím si, že aj Martin Dubéci aj Ivo Štefunko sú takí ľudia, že by si úspech zaslúžili," dodala.

Viac o téme: SmerMonika Flašíková Beňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu