Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Integritu policajtov by mala chrániť nová Rada: Opozícia navrhuje zriadiť nezávislý orgán

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Integritu policajného zboru najmä v trestnoprávnych veciach by mala chrániť Rada pre integritu policajného zboru. Malo by ísť o nezávislý orgán zložený zo siedmich členov, ktorý bude disponovať aj potrebnými kompetenciami.

Zriadenie rady navrhujú opoziční poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík (všetci nezaradení) a Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA) v novele zákona o Policajnom zbore. "Cieľom je vytvoriť podmienky pre ochranu integrity policajného zboru, ako aj postupu prokurátorov najmä v trestnoprávnych veciach," vysvetľujú predkladatelia. Zmenou chcú pomôcť posilneniu dôvery verejnosti v nestranné fungovanie základných zložiek štátu.

Rada by mala mať viaceré právomoci. Okrem iného by napríklad mohla prešetrovať skončenie služobného pomeru policajta. Policajti by sa na radu mohli obracať zvlášť v prípadoch, keď sú presvedčení, že sú postihovaní kvôli ich postupu vo vyšetrovaní. "Návrhom sa tiež explicitne posilňuje procesná samostatnosť pri vyšetrovaní," píšu poslanci v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Do rady by mohli členov navrhnúť ministerstvo vnútra, verejný ochranca práv, Najvyšší kontrolný úrad SR, Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie a odborové orgány vystupujúce na ochranu práv a oprávnených záujmov policajtov. Dvoch členov by mohli navrhovať parlamentné politické strany. Po jednom členovi by mala koalícia aj opozícia.

"Takéto zloženie novovzniknutého orgánu výrazne zníži priestor pre jednostranné rozhodovanie v závažných veciach týkajúcich sa policajtov," myslia si predkladatelia návrhu novely zákona.

Zmeny by sa mali dotknúť aj prokurátorov. Pre nich však poslanci nenavrhujú novú radu, keďže majú Radu prokurátorov. Chcú však, aby aj Rada prokurátorov mohla "vyhlásiť pokyn, príkaz alebo úlohu uloženú prokurátorovi nadriadeným prokurátorom za neplatné, ak zistí, že sa svojim obsahom alebo účelom priečia zákonným povinnostiam prokurátora, alebo ich obchádzajú".

Policajti aj prokurátori by podľa navrhovanej novely mali zároveň dostávať prípady náhodným výberom pomocou technických prostriedkov a programových prostriedkov. Mali by sa tiež rozšíriť okruhu zverejňovaných informácií. A to o rozkazy, nariadenia, príkazy alebo pokyny ukladané policajtom a prokurátorom vo vyšetrovaných veciach do 30 dní od skončenia prípravného konania. Účinnosť novely navrhujú poslanci na 1. januára 2017. O zmenách by mala Národná rada SR rokovať na svojom septembrovom zasadnutí.

Viac o téme: Miroslav BeblavýKatarína MacháčkováViera DubačováSimona Petrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu